Postul Viasat History prezintă astăzi, începând cu ora 19.00, un documentar despre unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de modă.
După cel de-al Doilea Răzoi Mondial, în Franţa, un tânăr designer îndrăz neşte să aibă o viziune mai îndrăzneaţă asupra eleganţei feminine, ceea ce îi aduce admiraţia lumii întregi.
Christian Dior a transformat, din nou, Parisul în capitala modei. Modelele rochiilor i-au adus nenumărate admiratoare şi cumpărătoare, dar şi un număr destul de mare de contestatari, care au încercat să interzică noile creaţii sau le-au distrus, odată intrate în magazine. În unele ţări, colecţia a fost interzisă, fiind considerată obscenă, ba mai mult, s-a cerut chiar arestarea lui Dior. Însă toate aceste controverse i-au adus şi multă reclamă.
Istoria după Dior
Dior începuse să lanseze câte o nouă colecţie la fiecare şase luni, ajungând ca până în 1957 să lanseze peste 20 de colecţii, toate foarte apreciate. În ciuda succesului, Dior nu s-a simţit niciodată bine ca vedetă şi a rămas acelaşi om rezervat, conservator, realist şi modest care nici nu se gândise să lucreze în industria modei. Numele său va deveni o legendă.
Acest bărbat, care a schimbat complet faţa croitoriei de lux din 1947 în 1957, contrazice imaginea extrovertită pe care o are publicul despre designerii de modă. Documentarul "Christian Dior, omul din spatele mitului" (Franţa, 2005) prezintă etapele ce au dus la inspiraţia creativităţii sale, copilăria sa din Normandia, imaginea mamei sale mereu elegante şi dragostea sa pentru flori, artă şi arhitectură.
În 1957, Christian Dior moare în urma unui atac de inimă. Pentru o scurtă perioadă se pune problema închiderii companiei, unde lucrau deja peste 1.200 de angajati, dar tânărul Mark Bohan, mâna dreaptă a artistului, preia conducerea în 1960.
Un an mai târziu se lansa şi prima colecţie, Slim Line, care a avut un succes neaşteptat.