Alegeri: Budapesta şi restul Ungariei, sub controlul Fidesz
- Adam Popescu
- 4 octombrie 2010, 14:00
Partidul premierului Ungariei, Viktor Orban, care deţine majoritatea de două treimi în parlament, s-a impus ieri, confortabil, în alegerile municipale, câştigând pentru prima dată în ultimii 20 de ani primăria Budapestei.
Fidesz şi partenerii săi creştin-democraţi din guvernul de dreapta au obţinut 65% din totalul voturilor la alegerile desfăşurate ieri, un rezultat care le consolidează controlul asupra ţării, potrivit AFP. La Budapesta, candidatul Fidesz, Istvan Tarlos, a câştigat primăria cu 53%, în vreme ce partidul său va controla, cu puţin peste 51%, consiliul municipal. 19 din cele 23 de districte ale capitalei vor fi conduse de asemenea de primari Fidesz.
Este o victorie importantă pentru partidul aflat la guvernare, ţinând cont că, în ultimii 20 de ani, capitala a fost condusă de liberalul Gabor Demszky. "Budapesta este iarăşi capitala ţării", a declarat premierul, după aflarea rezultatelor. Numai 46% dintre cetăţenii cu drept de vot au mers la urne duminică. Analiştii apreciază că rata scăzută a prezenţei la vot indică apatia electorilor de stânga şi liberali în faţa unei drepte puternice dominate de Fidesz.
"O confirmare a politicilor guvernului"
La nivel naţional, situaţia arată la fel de bine pentru partidul lui Orban - acesta va avea primari în 22 din cele 23 de oraşe importante. Premierul a interpretat rezultatul ca pe un mesaj de susţinere al alegătorilor pentru politicile guvernului. În intervenţiile sale recente, Viktor Orban a precizat că guvernul vizează reduceri de taxe şi măsuri pentru impulsionarea creşterii economice, în vreme ce respinge programe suplimentare de austeritate.
Socialiştii, zdrobiţi la alegerile municipale din aprilie, încearcă încă să se regăsească. În timp ce victoria lor părea sigură în bastionul din Szeged, numărătoarea voturilor arăta că sunt cot la cot cu Fidesz la Miskolc, un alt bastion de lungă durată. Attila Mesterhazy, liderul socialist, a apreciat totuşi că partidul său a obţinut rezultate mai bune decât s-ar fi aşteptat şi că şi-a consolidat poziţia de principal partid al opoziţiei.
Comparativ cu mica victorie de la legislativele din aprilie (17%), partidul de extremă-dreaptă Jobbik a înregistrat o scădere vizibilă. Jobbik a obţinut un rezultat de 20% în nord-estul ţării, unde mesajele sale naţionaliste şi împotriva romilor şi-au găsit ecou, dar o medie mult mai mică la nivel naţional.
Noua formaţiune de centru-stânga LMP (Politica poate fi diferită), care a intrat în parlament cu 8% din voturi în aprilie, a obţinut 9% în capitală, dar mult mai puţin în restul ţării.