Fabuloasa Cappadocie pune în umbră lumea basmelor | FOTO

Fabuloasa Cappadocie pune în umbră lumea basmelor | FOTO

În Cappadocia, sub soarele puternic din Turcia centrală, jocul naturii a creat un peisaj selenar, în care au luat naştere unele dintre cele mai bizare forme din lume.

Gnomi gheboşi sau titani înfricoşători, stâncile din satul Goreme, din inima Cappadociei, lasă imaginaţia vizitatorilor să zburde. În spatele poveştii se află fenomenul de eroziune: deoarece roca vulcanică are o duritate scăzută, apa şi vântul au săpat-o în voie.

Locuinţele troglodite, casele-cavernă, grotele-biserică, coloanele din piatră sau oraşele subterane precum precum Kaymakli, unde comunităţile de creştini se ascundeau în vremea persecuţiilor, sunt câteva din minunăţiile Cappadociei. Datorită frumuseţii sălbatice şi a istoriei bogate, Cappadocia, aflată aproape în întregime în provincia Nevşehir, a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1985.

Muntele Aktepe se află în apropiere de localitatea Goreme, unde pot fi vizitate câteva dintre cele mai importante obiective turistice din Cappadocia. Goreme este un loc foarte bun pentru a începe explorarea regiunii.

             

Relieful ciudat din Cappadocia constă dintr-un platou aflat la altitudinea de 1.000 de metri "străpuns" de vârfuri vulcanice. Cel mai înalt astfel de munte este Erciyes, de lângă oraşul Kayseri, având înălţimea de 3.916 metri. Localnicii spun că el este "părintele Cappadociei" deoarece relieful de aici a luat naştere după ce roca vulcanică apărută în urma erupţiilor sale a fost erodată de-a lungul vremii. Verile în Cappadocia sunt foarte secetoase, iar ploile sunt rare, astfel încât regiunea este semiaridă.

            

Deoarece roca vulcanică are o duritate scăzută, localnicii au putut să o taie şi să o sculpteze cu uşurinţă: şi-au construit case în caverne, biserici şi mănăstiri. "Muzeul în Aer Liber din Goreme" este un complex în care se află peste 30 de biserici şi capele tăiate în rocă de comunităţile de creştini de aici. Cele mai multe dintre fostele lăcaşe de cult datează din perioada secolelor IX-XI, iar unele au în interior fresce realizate în culori vii ce s-au păstrat foarte bine deoarece lumina ajungea foarte greu la ele.

Numite "hornuri", "turnuri" sau "piramide", formaţiunile stâncoase din Love Valley, din apropierea localităţii Goreme, sunt nişte coloane zvelte din rocă vulcanică ce par să ţâşnească din pământ.

              

Specificul regiunii Cappadocia a fost respectat de industria turismului din Turcia. De pildă, Jandarmeria şi Poliţia din satul Goreme au sediul în grote din turnuri din rocă vulcanică, iar alte carverne au fost mobilate în stil oriental şi au fost transformate în pensiuni turistice.

FOTO: Andreea Dogar

Ne puteți urmări și pe Google News