Popa Dima execută Primăria Capitalei pentru 8 milioane €

Popa Dima execută Primăria Capitalei pentru 8 milioane €

Un executor judecătoresc a fost hirotonit, anul trecut, de Patriarhul Daniel. Acum, preot la Biserica "Domniţa Bălaşa", părintele Mihai Dima e pe cale să poprească conturile CGMB.

O somaţie a unui executor judecătoresc, pusă în avizierul Primăriei Capitalei pe 12 ianuarie 2010, anunţă Consiliul General al Municipiului Bucureşti că, în şase luni, are de plătit 35.978.273 lei ca urmare a unei decizii definitive, irevocabile şi învestită cu titlu executoriu a Curţii de Apel Bucureşti.

Aproape 8,5 milioane de euro. După despăgubirea primită de afaceristul Costică Costanda în afacerea "Bordei", e a doua mare lovitură pe care o primeşte bugetul Capitalei.

Pe executor îl cheamă Mihai Dima şi, din aceeaşi somaţie, afli că onorariul său e de 644.768 lei. Adică, vreo 155.000 de euro. Un "search" pe Google, pe acest nume, te ajută să găseşti, în afară de onorabilul executor, un tiz al acestuia, nimeni altul decât un preot la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti.

Internetul te informează că popa Dima a fost hirotonit anul trecut, pe 4 iunie, de însuşi Preafericitul Daniel, Patriarhul României. Mai afli că un diacon, pe nume tot Mihai Dima, a fost consilier al Patriarhului pe probleme de "bunuri imobile bisericeşti". Nu este vorba de o coincidenţă. Cei trei, preotul, consilierul patriarhal şi executorul sunt una şi aceeaşi persoană.

Popă de duminică

La Biserica "Domniţa Bălaşa", din Bucureşti, slujesc patru preoţi. Atâta doar că unul trece pe acolo mai mult în weekend. "Părintele Dima vine numai duminica", te informează, candidă, tanti Sabina, lumânăreasa aşezământului.

Amabilă, îţi dă telefonul părintelui. Dar, dacă suni, la celălalt capăt al firului îţi răspunde executorul judecătoresc Mihai Dima. Pe site-ul Camerei Executorilor Judecătoreşti din România, în dreptul aceluiaşi nume, e telefonul preotului de la "Domniţa Bălaşa". E de înţeles de ce părintele Dima nu se roagă în biserica sa la Liturghie, alături de colegi.

Are o sumedenie de executări silite. În numai un sfert de oră petrecut în compania cetăţeanului Mihai Dima, în biroul său de pe strada Mircea Vodă, în buricul Bucureştiului, acesta a discutat cu un avocat despre vreo cinci cazuri de poprire de conturi. Apoi, am intrat în "intestinele" fabuloasei executări a CGMB, de peste opt milioane de euro. "E mai mare, dublă, eu nu execut decât jumătate din creanţă. Părţile au ales să aibă cauze diferite", spune sfinţia sa.

Popirea şi poprirea

Părintele Dima a ales să nu renunţe la meseria sa de bază după ce a fost hirotonit de Prea Fericitul Daniel. E de înţeles numai dacă te uiţi la onorariul din somaţia 165, din 12 ianuarie a.c., care îi va aduce o avere frumuşică după terminarea executării silite a CGMB.

În fapt, e vorba de un litigiu între moştenitorii unui teren de 34.820 mp, care a fost expropriat în 1980, pe amplasamentul căruia urma să se regăsească Casa centrală a pionierilor şi şoimilor patriei, situată în "Parcul de distracţii şi Orăşelul Copiilor".

În octombrie 2008, Curtea de Apel Bucureşti le dă dreptate reclamanţilor. Decizia e consfinţită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în mai 2009. În noiembrie, anul trecut, executorul proaspăt hirotonit face primul proces-verbal de încunoştiinţare a CGMB asupra creanţelor sale, inclusiv a onorariului său.

Pe 12 ianuarie mai face unul şi emite şi somaţia ca în termen de şase luni CGMB să plătească banii respectivi. De atunci au trecut nouă luni, CGMB n-a plătit şi, curios, Mihai Dima, care între timp a fost, pentru scurt timp, şi paroh al Bisericii "Domniţa Bălaşa", nu pune poprire pe conturile CGMB. "E instituţie publică şi are alt regim decât o persoană fizică", spune părintele Dima pus în faţa documentelor.

"Să ştiţi că sunt preoţi judecători sau poliţişti!"

Cine a mai văzut preot executor judecătoresc!? Popi care sunt dascăli, doctori, ingineri, militari sau filosofi s-au pomenit, dar unul care vine să-ţi confişte mobila, maşina sau să-ţi blocheze conturile mai rar.

Asupra acestei probleme, executorul judecătoresc Mihai Dima are o viziune proprie: "Să ştiţi că sunt şi preoţi judecători sau poliţişti! Are importanţă?". Întrebat dacă e una şi aceeaşi persoană cu omonimul său de la "Domniţa Bălaşa", Dima n-a negat, dar nici n-a confirmat: "N-are legătură cu problema pentru care m-aţi contactat".

Ieri, preotul Mihai Dima ne-a ameninţat telefonic cu judecata, civilă şi penală, pe motiv că îi "obstrucţionăm" viaţa personală. N-a vrut nici poză în biroul său de executor, dar garnisit cu icoane. La botez sau nunţi, fotografiatul e liber în biserică. Aşa că pe părintele Mihai Dima oricine îl poate avea în poză în straie preoţeşti.

"Nu există nicio incompatibilitate atât timp cât este numai preot onorific. Nu este retribuit de Biserică.", PĂRINTELE COSTEL STOICA, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

REACŢIE

Patriarhia: "Nu este retribuit, ci, doar, îmbisericit"

Părintele Ştefan Ababei, parohul Bisericii Domniţa Bălaşa, spune că nu vede nicio problemă în dubla calitate a părintelui executor Dima Mihai: "Nu văd legătura. Nu am nicio părere şi nu mă pot exprima de colegii mei! E o persoană care şi slujeşte. Sunt convins că e o persoană potrivită atât din punct de vedere duhovnicesc, cât şi profesional. Relaţia noastră e de colegialitate".

La rândul său, părintele Costel Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că nu există nicio incompatibilitate atât timp cât este doar preot onorific: "Singura reponsabilitate a părintelui Dima e să se împărtăşească şi să slujească la Sfânta Liturghie, în ziua de duminică. Nu este retribuit de Biserică. Este doar îmbisericit!".

Ne puteți urmări și pe Google News