Oraşele europene se întrec între ele în Săptămâna Europeană a Mobilităţii
- Adam Popescu
- 15 septembrie 2010, 19:09
Sute de oraşe şi municipii din întreaga Europă şi din afara acesteia vor participa, între 16 şi 22 septembrie 2010, la Săptămâna Europeană a Mobilităţii, cel mai mare eveniment mondial dedicat deplasărilor urbane sustenabile, anunţă un comunicat de presă.
Tema campaniei 2010 – Călătoriţi mai inteligent, trăiţi mai bine – recunoaşte efectele dăunătoare pe care tendinţele actuale din transportul urban le au asupra sănătăţii cetăţenilor. Scopul este încurajarea autorităţilor locale să promoveze alternative la folosirea automobilelor şi să evidenţieze impactul pozitiv al acestora asupra sănătăţii publice şi asupra mediului. Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat că 2prea mulţi europeni îşi folosesc autovehiculele pentru deplasări scurte. Acest aspect are o reală importanţă:conducând mai mult producem mai multe accidente de circulaţie şi poluăm mai mult atmosfera”. Astfel, potrivit oficialului, această săptămână ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţile locale privind impactul politicilor de transporturi asupra mediului urban şi respectiv, asurpra calităţii vieţii. Obiectiv: schimbarea obiceiurilor În acest sens, Săptămâna Mobilităţii urmăreşte să schimbe obiceiurile oamenilor în materie de transport, oferind alternative nepoluante la transportul cu autovehiculul. Publicul are ocazia de a experimenta mijloace alternative de transport, iar autorităţile locale au oportunitatea de a testa noi servicii şi infrastructuri. Se asigură astfel o moştenire durabilă, deoarece oraşele participante sunt încurajate să lanseze cel puţin o măsură practică permanentă.
- De luni, evz.ro a început campania Pe Două Roţi, prin care îşi propune să promoveze mersul pe bicicletă şi să tragă un semnal de alarmă asupra prioritizării greşite în materie de alternative de transport. România este o ţară în care maşina ocupă primul loc în piramida transporturilor, deşi în toate ţările europene priorităţile sunt în schimbare, pietonul şi biciclistul câştigând teren. Urmăriţi campania noastră, până pe 26 septembrie, pe evz.ro, în categoria Evz Special – Pe Două Roţi.
Săptămâna are ca punct culminant ziua de 22 septembrie, desemnată oficial ca Zi fără autovehicule, în care oraşele şi municipiile participante delimitează zone utilizate numai de pietoni, de ciclişti şi de transporturile în comun. Şi în România va fi marcată această zi prin marşuri ale bicicliştilor în marile oraşe ale ţării. Participare în creştere De la lansarea sa în 2002, Săptămâna Mobilităţii a cunoscut o creştere continuă a numărului oraşelor participante. Anul trecut s-a înregistrat în vederea participării un număr record de 2.181 de oraşe reprezentând aproximativ 237 de milioane de locuitori. Ca urmare a campaniei de o săptămână au fost introduse peste 4.440 de măsuri permanente. Săptămâna Europeană a Mobilităţii constituie, de asemenea, un model de succes, fiind adoptată de ţări din afara Europei, precum Argentina, Canada, Ecuador, Japonia şi Taiwan.