Bebeluş salvat înainte de incendiul de la Giuleşti, de 9 ore în luptă pentru viaţă

Bebeluş salvat înainte de incendiul de la Giuleşti, de 9 ore în luptă pentru viaţă

Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase se luptă încă pentru viaţă în urma incendiului din urmă cu o săptămână de la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Micuţul Dragoş Matei, salvat în ultima clipă din incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a fost operat, azi, la Instititul Inimii din Cluj Napoca, fiind diagnosticat cu o gravă malformaţie a inimii.

Potrivit prof. dr. Mircea Bârsan de la Institutul Inimii, operaţia a început în jurul orei 9.00 şi a durat mai bine de nouă ore.

“Am fost de câteva ori în sala de operaţie pentru a vedea cum decurge operaţie. Vă pot spune că este vorba despre o gravă malformaţie a inimii, transpoziţie de vase mari într-o formă foarte gravă. Primele 48 de ore sunt importante iar dacă acest nou-născut va reuşi să treacă de această perioadă critică va avea şanse mari să aibă o viaţă normală”, a spus profesorul Bârsan, care a fost între printre puţinii chirurgi români care sunt specializaţi în chirurgie cardiacă pediatrică.

Dragoş Matei s-a născut în data de 18 august la Maternitatea Ploieşti şi încă de la naştere a fost diagnosticat cu transpoziţie de vase mari. După ce a fost consultat de mai mulţi medici, cazul a fost refuzat de toate institutele de cardiologie din România pe motiv că doar la Târgu Mureş şi Cluj Napoca există centre specializate în operaţiile cardiace pediatrice. Medicii clujeni susţin că la Târgu Mureş singurul medic care este specializat în operaţii cardiace pediatrice se afla în concediu şi astfel cazul a ajuns la Instititul Inimii din Cluj Napoca. În pericol Chirurgul Manuel Chira, specialist în chirurgie cardiovasculară, consideră că intervenţia pe care o întreprinde astăzi este extrem de complicată din cauză că afecţiunea bebeluşului este una deosebit de gravă şi implică un risc major de deces.

"Riscul este foarte mare. E greu de apreciat care sunt şansele de reuşită ale unei astfel de intervenţii, când nu avem o cazuistică pe sute de cazuri. Este o malformaţie destul de rară. Se fac doar câteva astfel de operaţii pe an în România", a declarat chirurgul.

El a subliniat că acest tip de malformaţie congenitală este foarte rar întâlnit, iar, în România, se fac anual foarte puţine intervenţii chirurgicale de acest fel. "Diagnosticul este ventricol drept cu dublă cale de ieşire cu vase mari transpuse. Este o malformaţie congenitală cardiacă foarte complexă şi cu un risc foarte mare de deces în operaţie sau în evoluţia post operatorie imediată. Este o operaţie deosebit de dificilă, deosebit de lungă, care va dura mai mult de şase ore. Dacă nu este operat, băieţelul nu ar fi trăit mai mult de trei-patru luni. Aşa mai are o şansă", a afirmat doctorul Chira. Operaţie de nouă ore asistată de doctorul fără post

Chirurgul care l-a operat pe nou-născut, medicul Manuel Chira, a fost ajutat de chirirgul fără post Ioan Mureşan, specializat în chirurgia cardiacă pediatrică şi care de mai bine de un an şi jumătate vine la serviciu fără a fi remunerat.

Profesorul Bârsan a mai declarat pentru EvZ că medicul Mureşan a fost “mâna a doua” în această  operaţie, fiind chirurgul care l-a asistat pe medicul care a efectuat această operaţie complicată.

“Acest doctor are şi mână foarte bună şi cap. Are idei şi asta este foarte bine. Cu siguranţă va fi un chirurg cardiac pediatru de excepţie. Din generaţia lui este cel mai bun iar din generaţiile de dinaintea lui la fel, pentru că ceilalţi, toţi, au plecat în străinătate”, a spus profesorul Bârsan, care în ultimii zece ani a reuşit să adune în jurul lui şi să formeze câţiva chirurgi foarte buni. Între aceştia şi medicul fără post Ioan Mureşan.

Profesorul Bârsan a comentat ironic că acum 20 ani, Austria a comis aceiaşi gravă eroare de a forma medici, pe care apoi nu i-a angajat.

“Când m-am specializat eu, la Viena, mai mulţi medici lucrau fără niciun ban. Între timp, autorităţile de acolo au înţeles eroarea gravă în care se aflau şi au remediat problema. La noi, însă, nimeni nu vede nimic şi asta mă intrigă cel mai tare”, a comentat profesorul Bârsan.

  • Până la închiderea ediţiei cei doi medici, Chira şi Mureşan, nu a finalizat operaţia micuţului Dragoş Matei.

Ne puteți urmări și pe Google News