BNR: ''Românii sunt dispuşi să economisească pentru pensii''

BNR: ''Românii sunt dispuşi să economisească pentru pensii''

Chiar dacă numărul de clienţi şi ponderea activelor fondurilor de pensii facultative în sistemul privat de pensii rămâne scăzută, dinamica acestui segment atestă disponibilitatea românilor de a economisi pe termen mediu şi lung, se arată în “Raportul BNR asupra stabilităţii financiare”, ediţia 2010.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) administrau la finalul primului semestru al acestui an active totale nete în valoare de 264,4 milioane lei, reprezentând 7,3% din totalul activelor din sistemul privat de pensii.

''Ponderea scăzută face ca influenţa fondurilor de pensii din Pilonul III asupra dezvoltării întregului sector să fie redusă, dar dinamica acestora poate fi un indicator robust al preferinţei populaţiei pentru plasamentele pe pieţele financiare şi al disponibilităţii de economisire pe termen mediu şi lung. Este însă necesar ca fondurile de pensii facultative (Pilonul III) să depăşească etapa dezvoltării din primii ani de funcţionare pentru a se contura tendinţele în acest sens'', se arată în raportul BNR privind stabilitatea financiară.

În document se precizează că evoluţia sistemului privat de pensii a fost pozitivă.

''Fondurile de pensii administrate privat au continuat să îşi extindă portofoliul de active financiare şi nu s-au confruntat cu riscuri majore în zona investiţională. Încasările din contribuţii au înregistrat o reducere uşoară pe parcursul anului 2009 datorită restrângerii activităţii economice, dar au revenit pe creştere în semestrul I din anul 2010. Factorii favorizanţi ai acestei evoluţii pozitive au fost majorarea nivelului contribuţiilor de la 2% la 2,5% în luna martie 2010 şi stabilizarea relativă a economiei'', se mai arată în raport.

Efectele crizei

Din cauza crizei economice, numărul locurilor de muncă s-a redus, iar numeroşi participanţi la Pilonul II au devenit şomeri. De asemenea, nici tinerii care ar fi trebuit să intre pe piaţa muncii nu şi-au mai găsit un post. În aceste condiţii, numărul de participanţi pentru care s-au încasat contribuţii, precum şi sumele colectate s-a redus uşor.

Diminuarea sumelor colectate a fost influenţată şi de decizia Guvernului de a nu urma calendarul iniţial, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Astfel, statul a decis îngheţarea contribuţiilor la sistemul privat de pensii la 2% în 2009, deşi aceasta trebuia majorată la 2,5%, iar în 2010 trebuia să urce la 3% din salariul brut.

Totuşi, administratorii fondurilor de pensii au reuşit şă obţină performanţe pozitive. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut un randament mediu de 9,9%, iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obţinut un randament mediu de 6,6%. În ultimele 12 luni (30 iunie 2009 – 30 iunie 2010), fondurile obligatorii au realizat un randament de 20,7%, iar cele facultative de 15,4%.

Sursa: CSSPP

Sursa: CSSPP

Ne puteți urmări și pe Google News