BNR nu retrage “moneda rasistă”. Replica de peste Ocean: “Băsescu trebuie să intervină”. Ambasadorul SUA: "Sunt foarte dezamăgit"
- Vladimir Tism ăneanu
- 20 august 2010, 18:36
După ce Banca Națională a României a prezentat, joi, motivele pentru care a decis să onoreze memoria controversatului patriarh Miron Cristea, organizaţiile care luptă împotriva anti-semitismului reacționează, acuzând indiferența faţă de memoria victimelor Holocaustului și solicitând intervenția fermă a președintelui Traian Băsescu.
Ieri, Banca Centrală a prezentat, într-un comunicat de presă, motivele pentru care a decis să onoreze solicitarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de a bate o serie de monede pentru două aniversări ortodoxe. BNR arată că emisiunea numismatică aduce un omagiu Bisericii Ortodoxe Române şi Patriarhiei Române.
Aceste instituţii au contribuit decisiv la dezvoltarea societăţii româneşti, precizează BNR. Moneda contestată de organizaţiile evreieşti este cea care îl prezintă pe patriarhul Miron Cristea, cunoscut în perioada interbelică pentru atitudinea sa antisemită.
- În 2010, are loc a 125-a aniversare a autocefaliei BOR şi se sărbătoresc 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei. Pentru acest eveniment, au fost bătute şase monede, cinci de argint şi una de aur. Pe monedele de argint, fiecară bătută în 1.000 de piese, apar chipurile celor cinci patriarhi ai BOR: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist.
"Dacă este să ne referim numai la patriarhii României, este un fapt îndeobşte cunoscut şi recunoscut că aceştia au avut un rol crucial în dezvoltarea Bisericii Ortodoxe Române, fiind personalităţi marcante care au ilustrat istoria Bisericii şi istoria României", arată BNR. În comunicat, se precizează că "emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele niciunei comunităţi" sau "să transmită mesaje antisemite".
BNR spune că, prin moneda lui Miron Cristea, se completează suita patriarhilor români, considerând că nu se poate face o legătură între această funcţie şi cea de premier al României, pe care patriarhul a avut-o pentru scurt timp.
Ambasadorul SUA la București: Românii surprinși de aceste critici sunt fie "ignoranți", fie "indiferenți"
"Sunt foarte dezamăgit de decizia BNR de a emite o monedă comemorativă pentru patriarhul Miron Cristea. Actiunile sale ca prim-ministru nu pot fi ignorate. Ele contrazic devotamentul său religios si trebuie evaluate împreună cu moștenirea sa pozitivă în istoria României. Multe organizații din România și SUA și-au exprimat deja dezacordul cu privire la monedă. Faptul ca unii români sunt surprinși de aceste critici indică ignoranța sau indiferența lor în fața unor evenimente istorice documentate petrecute în România. Pentru ca românii au făcut progrese importante în reconcilierea cu propriul trecut, rămân, chiar și astăzi, încrezător că vor continua pe acest drum", a reacționat ambasadorul SUA la București. Mark Gitenstein.
Muzeul Holocaustului: Se fac paşi înapoi
"Decizia BNR de a-l onora pe Miron Cristea este indiferentă faţă de memoria victimelor şi în contrast cu marele progres pe care România l-a făcut în ceea ce priveşte recunoaşterea trecutului", a comentat, la cererea evz.ro, directorul Muzeului Holocaustului din Washington, Sara Bloomfield.
Instituţia a fost prima care a contestat moneda, adresând o scrisoare BNR şi personalităţilor din România. Muzeul Holocaustului cere în continuare retragerea urgentă a monedei.
"Mandatul de premier al lui Cristea (1938-1939) a marcat începutul unei campanii sistematice de persecuţie antisemită [...] care a provocat devastarea comunităţii evreieşti din România în timpul Holocaustului", reacţionează Muzeul Holocaustului.
Liga Anti-Defăimare, către Băsescu: O broşură lângă monede
"Deşi condamnăm decizia Băncii Naţionale de a insista cu moneda Cristea, sperăm că eforturile de a promova educaţia legată de Holocaust în rândurile românilor ar putea profita de lipsa de judecată a Băncii Naţională", precizează, într-un comunicat remis evz.ro, Liga Anti-Defăimare, cea mai importantă organizaţie care luptă împotriva anti-semitismului la nivel global.
Conducerea Ligii îi cere preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl numeşte "un lider în lupta cu anti-semitismul", să se asigure că moneda cu chipul patriarhului Miron Cristea va fi distribuită împreună cu o broşură în care să fie prezentate "crimele" comise de patriarh faţă de comunitatea evreiască.
- “Suntem dezamăgiţi de faptul că Banca Naţională a României a decis să-l onoreze pe Miron Cristea, chiar şi după mediatizarea declaraţiilor şi acţiunilor sale antisemite. Astăzi, domnule Băsescu, puteţi să oferiţi un exemplu în lupta antisemită, folosind toate mijloacele instituţionale aflate la dispoziţia dumneavoastră pentru a vă asigura că BNR va oferi o broşură informativă lângă fiecare monedă înfăţişându-l pe Cristea, astfel încât nimeni să nu poată nega crimele sale”, precizează comunicatul Ligii Anti-Defăimare.
Institutul "Elie Wiesel": BNR întreţine cultul unei personalităţi totalitare
"Sunt dezamăgit pentru că, spre deosebire de preşedinţie şi guvern, BNR, cea mai importantă instituţie nepolitică a statului din România, nu a reuşit să îşi asume până la capăt concluziile Comisiei Wiesel. Astăzi, standardele democraţiei presupun ca instituţiile statului să se abţină de la orice fel de manifestare care ar putea aduce atingere demnităţii umane, memoriei unor victime nevinovate. Prin acţiunea sa, BNR întreţine cultul unei personalităţi totalitare", a declarat pentru evz.ro directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian.
Florian a adăugat că BNR l-a dezamăgit de două ori într-o lună. Mai întâi, atunci când "a preluat argumentul oferit de Patriarhia Română", acela că seria de monede comemorează numai lumina din viaţa celor 5 patriarhi". "Dar dacă viaţa are lumini şi umbre, iar umbrele cântăresc greu pentru că ele simbolizează lipsa de umanitate, extremismul ideologic, antisemitism sau discriminare, aniversarea se cuvine a fi una publică?", se întreabă Alexandru Florian.
Miron Cristea, primul patriarh al BOR şi un premier controversat
Miron Cristea este cunoscut pentru atitudinea sa antievreiască. Într-un articol al vremii, semnat de Miron Cristea, oficialul religios scrie că "a nu reacţiona împotriva evreilor înseamnă a ne duce de vii la pieire". Totuşi, Miron Cristea a reuşit să pună capăt violenţelor antievreieşti din mandatul de 44 de zile al lui Octavian Goga (premier între decembrie 1937 şi februarie 1938).
Miron Cristea (numele său laic era Elie Cristea), primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939), a murit la 6 martie 1939, la vârsta de 70 de ani. A fost succedat în funcţia de premier de Armand Călinescu şi în cea de patriarh de Nicodim Munteanu.
În luna iulie 2010, Banca Centrală a anunţat punerea în circulaţie a 5.000 de monede de argint, cu valoarea nominală de 10 lei. Preţul de vânzare este de 950 de lei (fără TVA) pentru setul de cinci monede.