Alimentele light cresc pericolul de îngrăşare

Alimentele light cresc pericolul de îngrăşare

Produsele light fără zahăr şi fără grăsimi favorizează îngrăşarea fiindcă nu menţin starea de saţietate a organismului, fiind sărace în acizi graşi şi proteine.

Alimentele light nu înseamnă mereu menţinerea siluetei. "Light" se referă la cantitatea de zahăr sau de grăsimi din produse. Specialiştii în nutriţie recomandă citirea etichetei produsului pentru a afla dacă "light" se referă la grăsimi sau la zahăr.

"Singura capcană a acestor alimente e faptul că omul le consumă în cantităţi mult mai mari de cât ar trebui doar pentru că pe etichetă scrie «light», însă nu e atent dacă se referă la grăsime, nu la zahăr", atenţionează Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Creierul are nevoie de calorii

"Alimentele light fără zahăr nu contribuie la slăbire, ci încurajează îngrăşarea. Edulcoranţii (substanţe de origine naturală sau de sinteză, care dau gust dulce, utilizate ca aditivi alimentari) conţin mai puţine calorii decât zahărul, iar efectul lor metabolic final este că îngraşă, deoarece nu reduc pofta de dulce, ci o accentuează", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa "Şi noi ce mai mâncăm... Ca să slăbim?".

Îndulcitorii perturbă senzaţia de saţietate, iar creierul, după ce a primit senzaţia de dulce, aşteaptă recompensa calorică. Alimentele light nu dau organismului această raţie, ceea ce-l face să reţină caloriile lipsă din alte alimente. Acest mecanism conduce la un consum exagerat de alimente, cauză care favorizează apariţia obezităţii.

"Organismul e obişnuit să «mănânce» calorii. În cazul produselor «light», el sesizează lipsa caloriilor şi are tendinţa de a stoca grăsimile, nu de a le folosi, ceea ce duce la depunerea kilogramelor", explică Bogdan Ioachim, specialist în nutriţie al companiei Danone.

Alţi nutriţionişti susţin că alimentele light nu contribuie la îngrăşare, iar îndulcitorii sunt mai puţin periculoşi decât zahărul. "Nu se pune problema ca alimentele light să îngraşe. Îndulcitorii sintetici dau gust dulce fără să aibă aport caloric. Noul îndulcitor, sucraloza, este un extras din zahăr care are o capacitate de îndulcire de 600 de ori mai mare decât zahărul", explică Mihaela Bilic.

Alimentele light fără grăsimi, sărace în nutrienţi

Şi consumul de alimente light fără grăsimi poate duce la îngrăşare, pentru că organismul nu primeşte aportul nutritiv necesar, ceea ce înteţeşte senzaţia de foame.

"Alimentele light nu acoperă necesarul de nutrienţi necesari organismului şi de aceea se simte mereu înfometat", explică Mihaela Ionescu, nutriţionist la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucureşti.

Pentru a nu deregla metabolismul organismului, specialiştii în alimentaţie vă sfătuiesc să mâncaţi produse proaspete. "E mult mai sănătos pentru organsim ca, în loc de alimente light, să consumăm legume şi fructe naturale, fără conservanţi şi coloranţi, pentru că ele asigură aportul nutritiv necesar unei funcţionări normale", după cum spune Mihaela Ionescu. "Dacă mâncăm produse light, organismul are tendinţa de a stoca grăsimile, ceea ce duce la depunerea kilogramelor." BOGDAN IOACHIM, nutriţionist

Ne puteți urmări și pe Google News