Stăm de trei ori mai mult pe Internet decât pe telefon

Stăm de trei ori mai mult pe Internet decât pe telefon

Din ce în ce mai mulţi utilizatori de telefonie mobilă optează pentru servicii de internet şi broadband mobil, lăsând pe plan secundar funcţia principală a telefonului, de trafic de voce. Traficul mobil de date din lume s-a triplat într-un singur an, deşi doar 10% din cei care au telefon mobil folosesc şi această funcţie.

Internetul pe mobil câştigă teren în faţa apelurilor propriu zise. Cu un ritm de creştere de zece ori mai mare decât cel de voce, traficul mobil de date la nivel mondial este aproape triplu faţă de nivelul înregistrat anul trecut.

Asta după ce, în luna decembrie 2009, traficul mobil de date îl depăşea pentru prima dată pe cel de voce. Măsurătorile din ultima vreme efectuate de compania Ericsson arată că, deşi reprezintă doar 10% din numărul total de abonamente mobile, serviciile de broadband mobil generează cea mai mare parte din traficul mondial de date, cu un ritm de creştere de aproape 200%.

Comentând rezultatele, specialiştii consideră că ritmul de adopţie a internetului mobil în bandă largă devine mai rapid datorită implementării reţelelor de mare performanţă. Conform statisticilor Ericsson, în al doilea trimestru al acestui an traficul mobil de date măsurat la nivel mondial a fost de aproximativ 225.000 terabyti (TB) pe lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evoluţia în următorii ani

În prezent, statisticile relevă că dintre cei 5 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă, doar 400 de milioane, deci mai puţin de 10%, folosesc servicii de transfer mobil de date. Cei mai mari promotori ai broadbandului mobil sunt siteurile de socializare, care promovează produse destinate cu precădere utilizatorilor de astfel de servicii. Astfel, peste 100 de milioane de utilizatori de telefonie mobilă îşi accesează conturile de Facebook prin telefon.

Aceleaşi măsurători Ericsson estimează un număr total de 50 de miliarde de dispozitive conectate până la sfârşitul acestei decade, având în vedere ritmul de creştere mult mai susţinut al traficului de date faţă de cel de voce din ultimii ani.

Avantajele broadbandului mobil

"Atât dezvoltarea tehnologiei de broadband mobil, cât şi beneficiile aduse de aceasta sunt de netăgăduit”, a spus Håkan Eriksson, vicepreşedinte şi director al departamentului tehnic din cadrul Ericsson şi preşedinte al Ericsson Silicon Valley. Un avantaj evident pentru operatori îl presupune diferenţierea de concurenţă prin utilizarea acestor servicii de broadband mobil, iar modelul de business care foloseşte astfel de aplicaţii poate spori şi nivelul profitabilităţii clienţilor.

„Operatorii se concentrează pe dezvoltarea de reţele IP end-to-end, această orientare fiind esenţială pentru a răspunde creşterii masive a traficului, precum şi pentru a reduce costurile şi a îmbunătăţi experienţa utilizatorului final. Pentru consumatori, tehnologia de broadband mobil transformă modul în care comunicăm şi ne dezvoltăm ca societate”, a adăugat Hakan Eriksson.