Spectacolul cosmic al anului 2010: Perseide pe cerul nopţii
- Adam Popescu
- 13 august 2010, 14:16
Cerul senin de aseară a permis celor mai mulţi dintre locuitorii României să se bucure de Perseide. La momentul maxim, la ora 02:30 a dimineţii de 13 august, au putut fi văzuţi chiar şi doi meteori într-un minut. Perseidele mai pot fi observate până la 24 august.
NASA vă invită să vă bucuraţi de Perseide printr-o transmisiune în direct realizată de Marshall Space Flight Center, din Huntsvile, Alabama. Puteţi accesa canalul aici. Perseidele se produc deoarece, în perioada 17 iulie-24 august a anului 2010, Pământul a trecut printr-o zonă aglomerată de resturi ale cometei Swift-Tuttle. Aceste resturi, formate din praf cosmic şi materie îngheţată, au viteze uriaşe la contactul cu atmosfera terestră. Perseidele - meteori, nu stele căzătoare Astfel, nu sunt stele căzătoare (de fapt, formularea nu există în astronomie deoarece stelele nu cad), ci particule relativ mici (de dimensiunea unui bob de fasole) care, datorită vitezei cu care pătrund în atmosfera terestră, produc o dâră luminoasă pe care noi o numim meteor. Particula care se topeşte complet în atmosfera terestră se numeşte meteoroid, iar cea care ajunge pe suprafaţa terestră - meteorit.
Curentul de meteori de Perseide poate fi observat cel mai bine în zonele neiluminate. Orice altă sursă de lumină reduce şansa de a observa Perseidele. Perseidele se văd cu ochiul liber, nu este nevoie de echipament astronomic. Numele de "Perseide" este inspirat de la constelaţia Perseus. Privind pe cerul nopţii, dinspre această parte a boltei cereşti par să vină meteorii. Astfel, cei care vor să vadă Perseidele, ar fi bine să privească în dreptul constelaţiei Perseus. Pentru localizarea acesteia pe cerul nopţii, folosiţi imaginea de mai jos.
CITIŢI ŞI: Perseidele - cum se produc şi ce vedem