EDITORIALUL EVZ: A doua suspendare a lui Băsescu

EDITORIALUL EVZ: A doua suspendare a lui Băsescu

E secretul lui Polichinelle că, în vremuri de criză, orice partid sau personalitate aflată la putere se erodează. Devine o victimă a nemulţumirii oamenilor, un paratrăsnet al nemulţumirii populare.

Ghinionul lui Traian Băsescu este că ultimul său mandat de preşedinte se suprapune cu, poate, cea mai teribilă criză economică care a lovit vreodată România. Dacă nu exista acestă recesiune, probabil, Traian Băsescu se bucura de o popularitate constantă şi se putea retrage ca un "guru", devenind un fel de Ion Iliescu pentru PDL.

Recesiunea atrage în mod evident şi o criză politică, o lipsă de soluţii. De ceva vreme, prin laboratoarele politice ale naţiunii circulă un zvon. Acela că în toamnă - pe fondul măsurilor de austeritate propuse de guvern şi al creşterii nemulţumirii populare - se va încerca din nou suspendarea lui Traian Băsescu.

Iată însă că nu este vorba doar de un zvon, ci de o ipoteză de lucru a opoziţiei. Jurnalista Floriana Jucan, directoarea revistei "Q magazine", a pus mâna pe un document intern realizat de specialiştii opoziţiei, în care se vorbeşte negru pe alb de suspendarea lui Traian Băsescu. Eu am încredere în sursele acestei jurnaliste, care de prea puţine ori a greşit atunci când a făcut publice "bombe" de presă. Ultima, cea privind filajul la care a fost supus Cristian Diaconescu, s-a dovedit a fi cât se poate de reală!

În "scenariul mogulilor", planul anti-Băsescu are un obiectiv imediat şi nu se referă la viitoarele alegeri, ci la obţinerea unei majorităţi în Parlament şi la suspendarea preşedintelui. Lunile octombrie şi noiembrie sunt văzute ca potrivite pentru finalizarea planului şi preluarea puterii.

"Criza economică favorizează un astfel de plan. Măsurile de austeritate anunţate de guvernul Boc şi de Băsescu au inflamat populaţia şi au distrus major credibilitatea acestora. PDL e sub 20%, PSD a ajuns în sondaje la 40%, iar PNL se apropie serios de 30%. Majoritatea guvernamentală din parlament formată din PDL, UDMR şi UNPR se clatină. O parte din parlamentarii UNPR şi cei ai UDMR vor vota constant împotriva guvernului şi chiar vor trece în tabăra opoziţiei. Mulţi parlamen tari nu sunt ministeriabili şi au ca obiectiv doar obţinerea unui mandat în parlament. Aceştia vor trece primii în barca opoziţiei, pentru a fi siguri de un nou mandat. Pe acest fond, se forţează obţinerea unei majorităţi parlamentare necesare suspendării, pentru această toamnă", susţine documentul.

Planul e destul de elaborat pus la punct: "Odată cu suspendarea lui Băsescu, Mircea Geoană va deveni un element important al strategiei, dat fiind că va prelua funcţia de preşedinte interimar. Mircea Geoană va avea rolul de a numi un nou premier, fiindcă evident că suspendarea va fi însoţită de o moţiune de cenzură care va duce la căderea guvernului. Totul va fi prezentat ca soluţie de blocare a măsurilor de tăiere a salariilor şi a pensiilor".

Evident, referendumul va fi pierdut de Traian Băsescu, iar scena politică va fi redesenată. La prima vedere, planul este magistral pentru opoziţie şi aproape perfect. Problema rămâne întotdeauna partea umană. Pentru că planurile pot fi perfecte, dar oamenii reacţionează diferit. Cine poate garanta că vor dezerta cei din UNPR, UDMR şi tocmai cei din PDL? Aceasta-i întrebarea, iar până acum parlamentarii partidului de guvernământ, cu foarte mici excepţii - Teo Trandafir şi Daniel Oajdea - s-au dovedit a fi solidari cu guvernul.

Şansa acestui proiect creşte cu atât mai mult cu cât guvernarea lui Emil Boc nu este una strălucită, ca să nu-i spunem dezastruoasă. Iar încet, încet, parlamentarii PDL simt că nu se mai regăsesc în actualul executiv. La care se adaugă presiunea teribilă din teritoriu, unde populaţia începe să simtă, nu doar declarativ, ci pe pielea ei, criza.

Vara aceasta nu reprezintă decât liniştea dinaintea furtunii, pentru că din toamnă se anunţă mari cutremure. Nu doar sociale, ci şi politice. Şi este firesc ca opoziţia să încerce să preia puterea, pentru că aceasta-i politica. Doar o guvernare bună şi o ameliorare a consecinţelor crizei pot salva PDL-ul şi, de ce nu?, pe preşedintele Băsescu de un atac devastator şi câştigător al opoziţiei!

Ne puteți urmări și pe Google News