De ce se ceartă Băsescu cu Barroso

De ce se ceartă Băsescu cu Barroso

Reacţia dură faţă de concluziile Raportului CE reprezintă un avertisment în privinţa riscului ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie amânată de oficialii europeni, la pachet cu Bulgaria.

Consiliul European ar putea decide amânarea primirii României în spaţiul Schengen folosind exact concluzia Raportului prezentat marţi de Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Barroso. Aceasta este cheia de interpretare a reacţiei dure manifestate de preşedintele Traian Băsescu faţă de oficialii Comisiei Europene (CE).

Concluzia politică a raportului, şi anume că "România a încălcat angajamentele de la aderare", a fost apreciată de Traian Băsescu drept "inacceptabilă", "exagerare" exact din acest motiv. Pentru a preîntâmpina această situaţie, preşedintele Băsescu a certat Comisia Europeană şi a hotărât să reclame şefilor de state din UE "nedreptatea" făcută în Raport.

Raportul-replică pe care guvernul îl va trimite şefilor de stat din UE, dar şi Comisiei Europene vizează exact această chestiune: ca aderarea României la Schengen să nu fie amânată invocându-se Raportul.

În aceeaşi direcţie, preşedintele Băsescu se va întâlni astăzi cu ambasadorii statelor membre ale UE pentru a pleda cauza necondiţionării aderării la Schengen de raportul CE.

"Ce apreciez ca riscant şi vă pot spune că a fost în proiectul iniţial de raport, care a fost trimis pentru comentarii părţii române: apreciez că există riscul ca, în baza unor cotaţii în continuare negative pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să fie state care să pună sub semnul întrebării intrarea noastră în spaţiul Schengen, în condiţiile în care avem îndeplinite toate obligaţiile", a afirmat ieri şeful statului.

Potrivit unor surse politice, România, deşi şi-a îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, ar putea fi amânată la pachet cu Bulgaria, stat care nu corespunde încă cerinţelor. Cum amânarea Bulgariei e previzibilă, România ar putea intra "la pachet", cu motivaţia că "şi-a încălcat angajamentele faţă de UE".

Reacţie justificată

Consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, a susţinut şi el teza că raportul CE ar putea fi folosit pentru amânarea aderării la Schengen. "Îmi este evident că raportul - concluziile sale - va avea o influenţă asupra aderării României la spaţiul Schengen", a declarat Orban într-un interviu pentru Hotnews.ro. El a citat declaraţia unui europarlamentar care invoca această posibilitate de a amâna aderarea României la Schengen. Leonard Orban a susţinut că, în faţa acestui risc, reacţia dură a şefului staului faţă de Comisia Europeană este justificată.

"Nu cred că raportul pe care România îl va face va deranja Comisia. Se speră ca, prin acest raport, să se prezinte de o manieră echilibrată progresele reale pe care România le-a făcut şi le va face în perioada imediat următoare. Problema nu se pune sub forma unui elev disciplinat sau nu. România este un stat membru cu drepturi depline în Uniune", a spus Orban.

El a reamintit tentativele din trecut de a lega aderarea la Schengen de rapoarte CE. Condiţionarea aderării la zona Schengen de reforma în justiţie şi de lupta anticorupţie a fost una dintre variantele de lucru ale CE.

În proiectul de raport din 2009, obţinut de EVZ înainte de publicarea documentului final, se menţiona că "progresele privind calitatea sistemului judiciar şi a luptei anticorupţie vor contribui pozitiv la aderarea României la zona Schengen".

În urma negocierilor din colegiul comisarilor europeni, menţiunea a fost scoasă din raportul final.

"Apreciez că există riscul ca, în baza unor conotaţii în continuare negative pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să fie state care să pună sub semnul întrebării intrarea noastră în spaţiul Schengen.“, TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

Ne puteți urmări și pe Google News