Tragedia din Suceava: Statul i-a lăsat să moară în grija familiei

Tragedia din Suceava: Statul i-a lăsat să moară în grija familiei

O familie din satul sucevean Gemenea şi-a pierdut, în câteva ore, patru dintre copii, după ce mama a plecat în sat şi i-a lăsat cu tatăl surdomut.

Patru fraţi cu vârste între 3 şi 8 ani, din satul sucevean Gemenea, au murit asfixiaţi, luni seară, într-o ladă cu făină din care nu au mai putut să iasă, după ce capacul a căzut peste ei, iar încuietoarea metalică i-a blocat pe dinăuntru.

Micuţii rămăseseră a casă doar cu tatăl lor, Dumitru Rusu, în vârstă de 74 de ani, care are deficienţe grave de vorbire şi de auz. Mama copiilor, Angela Rusu, de 38 de ani, şi una dintre fete, Irina, de 10 ani, erau plecate să cumpere de mâncare.

"Când am venit din sat, copiii nu-s... I-am căutat pe la vecini, prin pădure, pe la pârâu... Nici urmă de ei. Fata care era cu mine mi-a spus să mă uit în cămară, acolo unde mai obişnuiau să se joace", se opreşte cu greu din plâns mama îndurerată. Apoi continuă: "În cămara respectivă nu e tras curent electric şi orbecăiam pe întuneric în căutarea copiilor".

Ne puteți urmări și pe Google News

"M-am gândit că ei dorm"

"Am deschis lada şi am simţit aşa o căldură. Când am băgat mâna am dat de ei, i-am luat în braţe şi i-am dus în bucătărie. M-am gândit că ei dorm, însă nu s-au mai trezit. Doi dintre ei, fetiţa de 3 ani şi unul dintre gemeni, erau îmbrăţişaţi", încheie Angela Rusu. Autorităţile - care au deschis o anchetă în acest caz - cred că micuţii au strigat după ajutor, însă ţipetele lor nu au fost auzite de tatăl surd.

Familia Rusu a mai fost în atenţia autorităţilor şi în 2008, când fiica de 15 ani a Angelei din prima căsătorie l-a acuzat pe actualul soţ al femeii de viol. Fata a fost trimisă la o casă de copii din Fălticeni.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, crede că, de atunci, familia n-a mai fost monitorizată corespunzător de cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului.

"Nu credeam că mai există astfel de părinţi in con ştienţi. (...) E nevoie de o monitorizare riguroasă, la două zile şi, în plus, să fie condiţionate ajutoarele sociale de îngrijirea adecvată a celor mici", explică aceasta. (A contribuit Oana Crăciun)

DECIZIE CONTROVERSATĂ

Părinţii ar putea scăpa din nou de sancţiuni

Angela, care suferă de oligofrenie, şi Dumitru Rusu sunt căsătoriţi de 11 ani. Vecinii spun că cei doi consumă frecvent băuturi alcoolice şi trăiesc din pensiile de handicap, de câte 200 de lei fiecare.

Totuşi, susţin sătenii, nu şi-ar fi neglijat copiii, pe care-i îngrijeau "aşa cum puteau". Acum, anchetatorii "se gândesc" dacă-i vor pune sub acuzare pe părinţi pentru neglijenţă. În ciuda incidentului de luni seară şi a celui anterior, singurul copil rămas în familie fata de 10 ani, va sta alături de părinţi şi va fi consiliată de un psiholog, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, Liviana Enea. Specialiştii în domeniu afirmă însă că soţii Rusu ar trebui decăzuţi din drepturile părinteşti.

"Noi susţinem să rămână în familie cei mici, dar dacă părinţii sunt inconştienţi şi îi pun în pericol, ar fi mai bine să fie decăzuţi din drepturi", spune Gabriela Alexandrescu de la Organizaţia Salvaţi Copiii.