Medicii emigrează, dascălii dau meditaţii, juriştii aleg mediul privat

Medicii emigrează, dascălii dau meditaţii, juriştii aleg mediul privat

Dacă piaţa internă şi cea externă a muncii i-ar putea absorbi mai uşor pe medici, profesori sau pe bugetarii spe cializaţi în inginerie, IT, contabilitate ori audit, pentru angajaţii din administraţia publică locală lucrurile nu vor sta la fel de bine.

Ar fi oportun ca aceştia din urmă să intre de pe acum în programe de reconversie către domenii cerute de piaţă, susţin specialiştii.

"Este indicat să se îndrepte către IT, care merge şi acum şi o să meargă în continuare, nu doar la noi, ci şi în Europa, unde suntem recunoscuţi. Se mai pot specializa în domeniul financiar, dar şi în cel juridic. Ideea e că specialişti se caută mereu", explică Ariel Ungureanu, recruitment partner la compania de resurse umane Reframe Attitude.

Engleza şi calculatorul

Acesta este completat de Anca Deleanu, consultant Talent Research&Market Capability la firma de recrutare Catalyst, potrivit căreia, "cursurile de engleză sau de orice altă limbă străină, dar şi cele de computer - abilităţi fundamentale pentru munca în mediul privat - se pot dovedi foarte utile pentru bugetari".

În ceea ce priveşte domeniile spre care angajaţii statului ar fi indicat să se îndrepte, Deleanu aminteşte poziţiile administrative în "Fast Moving Consumer Goods sau în retail", unde se mai fac angajări.

În plus, arată specialiştii în recrutare, şi cei care lucrează în administraţiile financiare ar putea să-şi găsească uşor un job în privat.

România riscă să rămână însă fără oameni bine pregătiţi în domenii-cheie, precum medicina sau educaţia.

"Dacă îi mai ţinea ceva în ţară, acum, cu tăierea salariilor, sigur mulţi medici vor alege să e migreze acolo unde sunt mult mai bine plătiţi. Se va crea un gol absolut natural. S-ar putea să nu mai fie nevoie de disponibilizări", spune Ungureanu.

Investiţie pierdută

Însă, "dacă ne gândim la medici, la cât costă să ţii un student la Medicină, cu fiecare om care plea că peste hotare România pierde 100.000 de euro", adaugă specialistul. E drept că o parte vor continua să aibă şi norme la clinicile private, iar joburile part-time pot fi soluţia pentru cei care vor să rămână în sistem.

Cât despre educaţie, aici "o să înflorească partea de meditaţii", avertizează Ariel Ungureanu. "Sistemul ar putea deveni chiar opresiv, de genul dacă vrei medii pentru copil, va trebui să-l dai obligatoriu la pregătire la profesor", arată specialistul.

Acesta admite şi că în administraţia locală sunt prea mulţi angajaţi, iar o parte dintre ei "se pot întoarce de unde au venit acum câţiva ani, adică în privat". "Oricum, vor fi absorbiţi greu în piaţa privată", conchide Ungureanu.

100.000 de euro ar putea pierde statul român cu fiecare medic care emigrează, spun specialiştii în resurse umane

ÎN ŢARĂ

Se caută ingineri şi specialişti în vânzări

Peste 10.000 de locuri de muncă apar vacante atât în bazele de date ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cât şi pe portalurile on-line de recrutare, precum bestjobs.ro sau ejobs.ro.

Dacă ANOFM oferă cu preponderenţă locuri de muncă destinate celor care au studii medii sau chiar muncitorilor necalificaţi (în construcţii, textile sau agricultură), recrutorii privaţi au o ofertă mai variată pentru cei cu studii superioare, unde s-ar putea încadra mai bine bugetarii.

Astfel, cele mai multe joburi sunt disponibile în domenii precum: vânzări, comerţ (peste 4.500 de oferte), customer/client service, IT software şi hardware, inginerie, marketing, food service, dar şi în industria hotelieră.

Locuri de muncă - mai puţine, ce-i drept (câteva sute) - există şi în domenii ca medicină umană, juridic, audit/consultanţă, bănci, finanţe/contabilitate sau achiziţii/logistică, unde şi-ar putea găsi un job şi angajaţii de la stat.

Câteva locuri de muncă sunt vacante şi pe partea de secretariat/administrativ, dar şi de management şi consultanţă. În sănătate şi asistenţă socială se caută 200 de oameni, alte 100 de locuri fiind disponibile în psihologie.

ÎN EUROPA

Mii de joburi disponibile şi pentru români

Bugetarii care aleg varianta emigrării au la dispoziţie câteva mii de joburi, majoritatea în domeniul medical şi al asistenţei sociale. Dacă vor să plece prin intermediul reţelei europene de recrutare, EURES, Agenţia Naţională de Ocupare oferă, în această perioadă, peste 400 de joburi.

Spre exemplu, Ministerul Sănătăţii din Malta caută 20 de farmacişti, iar salariul variază între 15.873 şi 18.556 de euro pe an. În plus, oficialii maltezi vor să angajeze 200 de asistenţi medicali pe salarii cuprinse între 13.809 şi 18.114 de euro anual. Condiţii obligatorii: cunoştinţe de limbă engleză sau malteză la nivel conversaţional.

Pe de altă parte, în Cipru se caută nu doar farmacişti şi îngrijitori pentru bătrâni, cu salarii de la 800 la 2.000 de euro pe lună, ci şi brutari, patiseri sau desenatori tehnici. Un medic generalist poate câştiga însă 2.200 euro lunar, la o clinică privată.

Medici caută şi suedezii, care sunt dispuşi să-i plătească unui chirurg român până la 6.000 de euro brut, lunar. Iar englezii angajează asistenţi sociali şi farmacişti, pe salarii brute cuprinse între 33.000 şi 44.000 de lire pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News