Când statul vinde angro: 5 vânzări care au uimit lumea

Când statul vinde angro: 5 vânzări care au uimit lumea

Când sunt în situaţii financiare dificile, statele iau măsuri extreme. Unele merg atât de departe încât vând bucăţi din teritoriu, altele vând proprietăţile imobiliare. Evz.ro vă prezintă trei exemple de anunţuri de vânzări pe care statele lumii le-au făcut în 2010 şi două spectaculoase vânzări din secolul al XIX-lea.

Francezii vând proprietăţi de stat de ani buni. În ultimii cinci ani, circa trei miliarde de euro au ajuns la bugetul de stat la capătul unor tranzacţii în care vânzător a fost statul. Pentru greci, este o soluţie pentru a face rost rapid de bani. Desigur, varianta concesionărilor ar fi cea de preferat, dar, într-un moment în care statul a împrumutat 110 miliarde de euro, orice modalitate de a face rost de bani este demnă de o analiză rapidă. Dar şi americanii vând, pentru a diminua nivelul cheltuielii publice. Grecia, 2010: Insula Mykonos (foto sus), aflată în posesia statului elen, ar putea ajunge în portofoliile afaceriştilor din China sau Rusia. Statul elen doreşte să vândă insula, sau să o concesioneze pe termen lung, pentru a câştiga bani la bugetul păgubit de anii de cheltuieli exagerate. Insula de 105 kilometri pătraţi face parte din Arhipelagul Cicladelor, din Marea Egee. Printre posibilii cumpărători se numără magnatul rus Roman Abramovici, iar informaţiile, deocamdată neoficiale, indică un interes crescut al investitorilor pentru concesionări sau chiar cumpărări pe insula Rhodos, un alt punct turistic de top pentru sezonul estival. Franţa, 2010: Statul francez nu a anunţat măsuri de austeritate, dar consideră că o reducere a costurilor este binevenită. Astfel, la începutul lunii iunie, presa franceză a anunţat că un superb castel de pe malul lacului Geneva (foto) şi alte circa 1.700 de proprietăţi vor fi vândute. Deşi cele mai multe sunt proprietăţi din provincie, şi Parisul are câteva clădiri pe lista de vânzări. Printre ele, o vilă de lux, construită în exclusivistul arondisment 7, nu departe de Turnul Eiffel. Din 2005, vânzările de proprietăţi de stat au adus bugetului francez circa trei miliarde de euro. SUA, 2010: Celebrul parc de distracţii din Orange County (foto), California, a fost vândut pentru 96 de milioane de dolari. Suma nu este una imensă, dar guvernatorul Arnold Schwarzenegger a anunţat că doreşte să taie serios din costuri, astfel încât este foarte posibil să vedem astfel de vânzări şi pe viitor. Parcul de distracţii din oraşul Costa Mesa este vizitat anual de un milion de turişti. Anul trecut, 1.070.000 de turişti au ţinut să viziteze parcul şi să participe la târgul organizat aici. Mulţi vin în lunile de vară, mai ales iulie şi august, deoarece, în această perioadă are loc Orange County Fair, un imens târg anual, de 30 de zile. Anul acesta, târgul va avea loc între 16 iulie şi 15 august.

Dar nimic nu se compară cu achiziţiile istorice. Vă prezentăm două dintre cele mai fascinante, în care un stat cumpără direct de la un altul. Franţa vinde Louisiana. Se întâmpla în 1804, iar cumpărător era statul american. Prin această achiziţie, statul american de la acea vreme îşi dubla teritoriul. Chiar şi astăzi, teritoriul cumpărat în urmă cu două secole de la francezi reprezintă 23% din suprafaţa SUA. Thomas Jefferson, liderul Statelor Unite la acea vreme, a luat decizia în mare parte pentru a controla desfacerea de produse prin portul New Orleans, unde francezii şi spaniolii câştigau rapid putere. Suma plătită de SUA Franţei lui Napoleon Bonaparte a fost de 11.250.000 de dolari şi o iertare de datorii estimate la 3,75 milioane. "Cumpărarea acestui teritoriu dovedeşte, pentru totdeauna, puterea Statelor Unite. Astfel, am dat Angliei un rival maritim, care în curând îi va umbri mândria", spunea împăratul francez după istoricul eveniment. Imperiul Rus vinde Alaska. Se întâmpla în 1867, iar părţile implicate erau Imperiul Rus şi Statele Unite ale Americii. Ruşii aveau mari probleme după Războiul Crimeii, 1853-1856, care lăsase goluri adânci în finanţele imperiului, şi riscau să piardă multe dintre proprietăţile din America (Alaska şi părţi din California şi Hawaii). Britanicii erau principala ameninţare, aşa că, în 1859, ţarul Alexandru al II-lea a anunţat SUA că teritoriul poate fi cumpărat. Iniţial, SUA nu au dat semne că sunt interesate de cumpărarea teritoriului, dar, după ce Nordul a câştigat războiul civil, ambasadorul Rusiei în State şi secretarul de stat american cădeau de acord. Preţul: 7,2 milioane de dolari. Mai sus aveţi cecul semnat la 4 dimineaţa, în ziua de 30 martie 1867.

Ne puteți urmări și pe Google News