Magistraţii, în luptă cu Diaconescu, Pârv şi gramatica limbii române
- Adam Popescu
- 24 iunie 2010, 16:22
Judecătoria sectorului 1 a motivat arestarea patronului OTV Dan Diaconescu printr-un amplu document de 30 de pagini, întocmit ieri dimineaţă, la ora 5.
Se oferă o amplă descriere a modului în care a fost realizat acest şantaj, explicaţii pentru celebrele "127 de negre", care nu sunt televizoare, ci "un cod" care ascunde sume de bani şi motivele pentru care Dan Diaconescu şi Doru Pârv trebuie arestaţi. Printre aceste explicaţii, textul este presărat cu aprecieri cu iz ironic şi multiple erori gramaticale (textul motivării este redat de evz.ro conform cu originalul, mai puţin diacriticele).
Vezi aici textul integral al motivării arestării celor doi
În ceea ce priveşte pericolul social pe care cei doi îl constituie, în cazul lui Doru Pârv s-a folosit drept argument faptul că acesta nu a recunoscut procurorului de caz faptul că are cazier, respectiv două pedepse cu închisoarea pentru furt calificat. "Desigur, procurorii nu au posibilităţi de ascultare paranormală şi de multe ori se bazează pe declaraţiile inculpatului pe care le consideră sincere, dar nu era cazul şi în prezenta cauză".
Cât în ceea ce îl priveşte pe Dan Diaconescu şi pericolul pe care acestea în constituie, "este o vedetă în sensul generic al cuvântului, având milioane de fani, reprezintă ceva în această ţară şi suntem toţi conştienţi de acest lucru. Toate aceste lucruri ar trebui să îl facă un model de deontologie profesională, dat este convins din păcate că nu este cazul pentru dumnealui. În calitatea susmenţionata practic de proprietar de post de televiziune, de realizator de emisiuni de televiziune, dacă v-a fi lăsat să plece liber din această sala nu v-a face decât să continue. Se va duce la postul de televiziune pe care îl patronează şi cu stilul cu care ne-a obişnuit, v-a denigra pe toată lumea, v-a aduce acuzaţii la adresa tuturor, aşa cum postul de televiziune a făcut şi în ultimele 24 ore de la declanşarea prezentei anchete".
De asemenea, procurorii arată că şi alţi angajaţi ai OTV-ului se ocupă cu extorcarea altor primari, din Arad. "Există sesizări pe hot line DNA cu privire la savârsire de fapte similare de catre angajatii OTV.
Şantajul
Începutul acestui caz este dus de autorităţi în luna iunie 2009. Acum un an, în comuna Zărand a primarului Ion Moţ, cel care a făcut denunţul de şantaj, o echipă a OTV-ului a ajuns aici pentru a face un reportaj despre averile primarului.
Procurorii nu au stabilit dacă echipa a fost trimisă direct de Diaconescu sau de un alt angajat al televiziunii sale "cert este faptul că, cel al cărui avere legală sau ilegală era filmată printr-o urmărire agresivă şi ilicită pe raza com. Zărand era tocmai primarul acestei comune. Acesta disperat şi panicat de interesul brusc al postului OTV cu privire la averea sa personală, şi ştim cu toţii că acest post de TV are o politică deosebit de agresivă, care poate fi un merit dacă este legală şi un defect dacă este ilegală, ilicită, primarul respectiv a început să se intereseze despre motivul prezenţei acelei echipe OTV în comună". Astfel, primarul a intrat în contact cu Doru Pârv, un clarvăzător căruia fiul primarului fusese client.
"S-a putut stabili faptul că d-nul Pârv Dorel l-a încunoştiinţat pe primarul Moţ că practic campania respectivă este o campanie de denigrare iniţiată de postul OTV şi în special de d-nul Dan Diaconescu, în comuna respectivă. De asemenea, atunci când Moţ Ion Flori i-a cerut lui Pârv să vadă în ce mod poate scapă de o asemenea denigrare în presa, i-a răspuns că trebuie să dea suma de 200.000 Euro pentru că aceasta este suma pretinsă de Dan Diaconescu pentru a nu difuza materialul difuzat de Mihaela Moise şi de echipa de reporteri sa denigrator la adresa primarului".
"Contract, contract şi iar contract"
Procurorii au oferit şi câteva extrase din convorbirile telefonice care au urmat episodului din iunie 2009. Astfel, în urma unei înregistrări din 10 iulie 2009 procurorii susţin că au confirmarea şantajului: Doru Pârv: (…) Cine-o şti ce impresie are Diaconescu?! Că eu i-am spus exact ce mi-ai spus … ce mi-ai spus, cum mi-ai spus. (…) Pentru că el la un moment dat, ştii că ţi-o zis două sute de mii de euro? Ion Moţ: Două sute de mii de euro a zis, da. Doru Pârv: (…) Eu am impresia, că el crede că tu mi-ai dat mie ăia cincizeci de mii de euro. Eu de aia am vrut să vorbeşti cu el”.
"Din toate aceste convorbiri telefonice, de obicei purtate între partea vătămată şi inc. Pârv Dorel se folosesc expresiile "bani pe contract" sau "Dan Diaconescu a zis că nu mai ţine contractul", sau "când vine omul cu banii pe contract", contract, contract şi iar contract".
Printre câteva greşeli gramaticale, în documentul Judecătoriei Sectorului procurorii justifică ceea ce a fost înregistrat în convorbirile telefonice purtate între primarul Zărandului şi clarvăzătorul Doru Pârv.
"Acestea camuflează de o manieră acceptabilă un contract de publicitate sau de sponsorizare sau a altui tip de contract pentru spălarea de bani negrii care intră în buzunarul celor care lucrează la acest post de televiziune pentru a difuza sau a nu difuza anumite materiale compromiţătoare pentru unii sau pentru alţii ion funcţii de diferitele tipuri de interese şi jocuri economice pe care d-nul Dan Diaconescu le face. Există de asemenea, nenumarate convorbiri telefonice identificate prin specificarea volumului şi a filei în care Pârv Dorel face presiuni directe asupra lui Moţ Ion Florin în sensul că dacă nu v-a da suma de bani care mai trebuie dată, Dan Diaconescu v-a continua campania de denigrare împotriva a cestuia şi va difuza pe post materiale compromiţătoare la adresa sa".
Dan Diaconescu şi Doru Pârv au primit ieri dimineaţă mandat de arestare preventivă pe 29 de zile, după ce marţi dimineaţă a fost reţinut de procurorii DNA pentru şantaj şi complicitate la şantaj.