Inundaţiile fac noi victime în ţară. Boc îi pune în alertă pe prefecţi
- Adam Popescu
- 23 iunie 2010, 17:25
Inundaţiile puternice din ultimele zile, numărul mare de sinistraţi şi mai ales bilanţul tragic ce indică deja trei morţi, l-au determinat pe premierul Emil Boc să organizeze, astăzi, o videoconferinţă cu prefecţii pentru a lua măsuri suplimentare.
De asemenea, primarul general, Sorin Oprescu, a convocat, în această dimineaţă, Comandamentul pentru Condiţiile Meteo Deosebite, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti. Tren internaţional, blocat Trenul Rapid internaţional Târgu-Mureş - Budapesta este blocat în judeţul Arad, în apropierea localităţii Milova, unde un copac rupt de vânt a căzut pe locomotivă şi a avariat linia de alimentare cu energie electrică, fără a exista victime în urma incidentului, anunţă Mediafax. Potrivit reprezentanţilor Staţiei CFR Arad, trenul Rapid internaţional Târgu-Mureş - Budapesta a rămas blocat în apropiere de localitatea Milova, după ce vântul a rupt un copac, care a căzut pe locomotivă şi a rupt linia electrică de înaltă tensiune. Trenul urma să ajungă la Arad la ora 11:39 şi are deja programată o întârziere de o oră. Echipe ale CFR sunt la faţa locului pentru a reface alimentarea cu energie electrică. Locomotiva a suferit pagube minore şi nu există persoane rănite în urma incidentului. A treia victimă a furiei apelor Inundaţiile au lovit pentru a doua oară, în mai puţin de 24 de ore, zona oraşului Ocna Mureş. Chiar dacă din punct de vedere cantitativ a plouat mai puţin decât în noaptea de luni spre marţi, pe pârâurile din zonă s-au format viituri din cauza apelor aduse de pe dealuri. Aseară, înainte de ora 21.00, în Uioara de Jos, localitate aparţinătoare oraşului Ocna Mureş, s-a format o viitură atât de puternică încât a pus la pământ casa unei bătrâne de 66 de ani. Trupul său a fost găsit după miezul nopţii, la câteva zeci de metri distanţă de locul în care a avut casa.
În jurul orei 22.00, inundaţiile au lovit şi comuna Lopadea Nouă. Zeci de oameni au rămas izolaţi şi au fost salvaţi cu bărcile de forţele de intervenţie trimise la faţa locului. În total, au fost afectate de inundaţii 18 localităţi din judeţ.
600 de gospodării inundate
Potrivit bilanţului provizoriu întocmit de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, alte 45 de persoane au fost salvate din calea apelor, trei case au fost distruse şi alte patru au fost avariate.
Aproximativ 600 de locuinţe şi gospodării au fost inundate, iar 210 fântâni nu mai pot fi folosite. Apele au acoperit 600 de hectare de teren arabil, 300 de hectare de păşuni şi fâneţe şi 35 de hectare de culturi sunt compromise.
Aproape 150 de animale au fost găsite moarte, 31 de podeţe au fost şi alte 10 afectate, 38 de străzi au fost inundate. Pe opt drumuri comunale se circulă cu mare dificultate, dar circulaţia este afectată şi pe DJ107E şi DJ 750E, pecum şi pe DN1 şi DN7, pe mai multe poţiuni. Calea ferată între Aiud şi Teiuş a fost acoperită de ape azi noapte, iar acum se circulă cu restricţii de viteză, după ce apele s-au retras.
Echipajele de intervenţie se află în continuare în teren pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor şi rămân în alertă deoarece în unele zone există riscul să se producă alunecări de teren. În plus, în judeţul Alba plouă în continuare şi meteorologii spun că se vor mai semnala precipitaţii cel puţin până mâine. (Mihaela Moraru) Cod portocaliu pe Someş şi Prut Ieri, hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie. Cel mai mare risc de inundaţii persistă pe râurile Someş şi Crasna. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, până acum, bilanţul inundaţiilor a ajuns la peste 1.300 de gospodării inundate şi peste 80 de locuinţe afectate. De asemenea, aproape 40 de instituţii publice au fost afectate. Arădeni, evacuaţi din calea apelor Aproape 120 de persoane din două localităţi arădene grav afectate de inundaţii au fost evacuate din case. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, cea mai gravă situaţie a fost în localitatea Nădab, unde s-a impus evacuarea din 15 imobile a 103 persoane, 68 fiind copii. "Niciuna dintre aceste case nu mai poate fi locuită (casele sunt din pământ, fără fundaţie şi au pereţii căzuţi sau crăpaţi). Persoanelor evacuate li se asigură cazare şi hrană la Căminul Cultural Nădab", se arată în comunicatul citat. Totodată, în Nădab a fost necesară lărgirea unui canal de colectare şi secţionarea unei porţiuni de drum, pentru a permite scurgerea apei, iar pentru a împiedica inundarea altor gospodării a fost realizat un baraj din aproximativ 500 de saci cu nisip. La intervenţie au participat 20 subofiţeri ISU şi 24 de jandarmi, efectivele de jandarmi asigurând, totodată, şi paza caselor. Cu puţin timp în urmă, hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râul Prut. Vremea se strică şi pe litoral, unde sunt aşteptate furtuni şi vijelii, conform unei avertizări emise de hidrologi. Caraş-Severin: 600 de persoane izolate
Ploile torenţiale căzute în ultimele 24 de ore în judeţul Caraş-Severin au izolat comuna Ciudanoviţa şi satele aparţinătoare, Ciudanoviţa Colonie, Ciudanoviţa Sat şi Jutin. Cele peste 600 de persoane care locuiesc în comună au rămas izolate, de aseară, după ce drumul care străbate comuna, DJ 573, a fost blocat cu aluviuni, iar spre localitatea Jitin a fost rupt şi nu se mai poate circula. (Georgeta Petrovici) Hunedoara: drumuri impracticabile
În această după-amiază, pompierii din judeţul Hunedoara încă interveneau pentru limitarea inundaţiilor produse în Orăştie, pe strada Moţilor, în Deva, pe strada Apuseni şi în satele Şoimuş, Bârsău, Râu de Mori, Peştiş şi Mălăieşti.
Două drumuri importante din judeţ au devenit periculoase din cauza ploilor abundente: pe DJ 687 C, între Hunedoara –Silvaşu de Sus - Haţeg, s-au produs alunecări de teren pe o porţiune de 15 metri, iar DJ 667 A era inundat în zona satului Râuşor. (Ciprian Iancu) Cluj: circulaţie blocată
În judeţul Cluj continuă să plouă neîntrerupt de mai bine de 24 de ore, fapt ce a dus la inundarea parţială a DN 1C, care asigură legătura cu nordul României. Comisarul şef Alexandru Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere Cluj a declarat că drumul naţional a fost inundat în zona localităţii Jucu.
„La kilometrul 17, apa a inundat drumul pe o distanţă de 500 de metri. Circulaţia a fost blocată în data de 22 iunie şi traficul se desfăşoară pe o rută ocolitoare, Cluj Napoca-Apahida, Mociu-Cămăraşu-Ţaga-Gherla şi de aici spre Dej şi mai apoi spre Baia Mare sau Bistriţa”, a spus comisarul şef Alexandru Mureşan.
Apa a mai inundat şi calea ferată dintre Cluj şi Gherla. Timp de mai bine de cinci ore circulaţia feroviară în zonă a fost blocată. Vasile Secară, şeful CFR Călători Cluj, a declarat trenurile care circulau pe direcţia Iaşi-Timişoara au fost deviate spre Târgu Mureş şi Războieni pentru a ajunge la Cluj.
„Au fost înregistrate întârziere între 40 de minute şi patru ore, situaţia fiind diferită de la un tren la altul”, a spus Vasile Secară. (Mihai Șoica)