Numărul alergiilor la alune şi arahide ar putea scădea simţitor, spun cercetătorii americani, care au dezvoltat o specie hibrid de arahide, mai puţin alergenică.
Prin amestecul a diferite tipuri de arahide, echipa americană a reuşit să elimine din compoziţia lor acele proteine despre care se consideră că provoacă alergii. De asemenea, specialiştii susţin că respectivele arahide nu sunt modificate genetic, ci sunt rezultatele unor încrucişări convenţionale. Alergiile la alune şi arahide sunt deosebit de răspândite şi, cel mai adesea, ele se manifestă prin probleme respiratorii. Însă, atunci când se agravează, acestea provoacă şoc anafilactic, care poate pune viaţa în pericol. Cercetarea, realizată cu finanţare din partea Departamentului American pentru Agricultură, se limiteză deocamdată la faza de laborator, însă, dacă rezultatele experimentelor viitoare vor fi pozitive, producerea acestui tip de arahide va fi extinsă, în scopul prevenirii alergiilor. Astfel, sunt de părere specialiştii, copiii care vor consuma aceste arahide fără proteinele alergenice vor avea şanse minime de a deveni alergici la orice alt tip de arahide sau alune.
"În cazul ingestiei accidentale a noului tip de arahide, cei care sunt deja alergici nu vor fi puşi în pericol", explică profesorul Soheila Maleki, care a prezentat rezultatele cercetării în cadrul congresului Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică de la Londra.