Cea de-a doua ediţie a Cupei Mondiale s-a disputat în 1934, în Italia lui Benito Mussolini.
După disputarea unui tur preliminar, un total de 16 selecţionate (printre care şi România) au obţinut "viza" pentru turneul final. Marea absentă a fost deţinătoarea titlului mondial, Uruguay, care a decis să nu ia parte la turneul italian în semn de protest faţă de boicotul european din 1930, când mai multe selecţionate de pe Bătrânul Continent au refuzat să călătorească la Montevideo.
Mondialul din 1934 a fost unul foarte tensionat din punct de vedere politic. Dictatorul fascist Benito Mussolini a folosit turneul ca pe un instrument de propagandă, trăgând toate sforile pentru ca slecţionata gazdă să ridice, la final, trofeul Jules Rimet. România a pierdut în primul meci, scor 1-2, în faţa finalistei Cehoslovacia, după ce a condus până în minutul 50 (gol marcat de Ştefan Dobay).
În finală, Italia a câştigat, cu scorul de 2-1, după prelungiri, printr-o reuşită a lui Angelo Schiavio în minutul 95. ultimul act cu Cehoslovacia - meci jucat pe Stadio Nazionale din Roma, sub privirile a 45.000 de spectatori.
Stadioanele
Opt oraşe au găzduit meciuri la Cupa Mondială din 1934: Roma, Florenţa, Milano, Bologna, Genova, Napoli, Trieste (meciul României) şi Toríno. Finala s-a disputat în capitala Italiei, pe un stadion reconstruit de Partidul Fascist Italian, în timp ce arena din Torino a primit numele Stadio Mussolini.
Vedeta
Oldřich Nejedlý - Atacantul cehoslovac al formaţiei Sparta Praga - formaţie pentru care a jucat toată cariera - a devenit golgheterul celui de-al doilea turneu final al Cupei Mondiale. Performanţa sa a fost recunsocută de FIFA abia în 2006, când forul internaţional a anunţat că Nejedlý a marcat cinci goluri în Italia, cu unul mai mult decât italianul Schiavio şi germanul Conen.
Decepţia
Argentina - Vicecampioana mondială din 1930 a mers în Peninsulă cu un lot compus din amatori, Asociaţia Cluburilor Profesioniste din "Ţara Tangoului" refuzând să îşi trimită cei mai buni jucători la turneul final. Argentinienii au pierdut în primul tur, scor 2-3, în faţa Suediei. Revelaţia
Austria - "Wunderteam"-ul austriac a uimit toată europa prin jocul său rapid şi creativitatea de la mijlocul terenului. Conduşi de excelentul atacant Matthias Sindelar, poreclit "omul de hărtie" pentru uşurinţa cu care îşi depăşea adversarii şi pentru eleganţa sa în joc, austriecii au încheiat pe locul patru, pierzând finala mică în faţa vecinilor din Germania.