Cum sugrumă criza de la stat companiile private

Cum sugrumă criza de la stat companiile private

Chiar dacă au scăpat de majorarea taxelor, oamenii de afaceri spun că reducerea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar va duce la vânzări mai proaste şi la un nou val de concedieri.

Faptul că bugetarii şi pensionarii îşi vor reduce drastic cheltuielile are efecte negative în lanţ: scad vânzările de produse şi servicii, iar unele companii vor fi nevoite să mai dea afară din angajaţi. Viitorul pe termen mediu şi scurt va arăta chiar mai sumbru dacă firmele vor fi nevoite să scumpească unele produse şi servicii.

Managerii din industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ spun că în următoarele luni vor exista noi disponibilizări, conform Institutului de Statistică. Oamenii de afaceri din industrie şi comerţ se aşteaptă să vadă chiar creşteri de preţuri.

Toţi banii pe mâncare

Reprezentanţii lanţurilor de hipermarketuri spun că se aşteaptă la scăderea vânzărilor. Potrivit acestora, românii mai sărăciţi vor cumpăra mai puţine bunuri de folosinţă îndelungată, pentru a-şi asigura în primul rând necesarul de alimente.

Mihai Păsculescu, prim-vicepreşedinte al patronatului din industria textilă - FEPAIUS, spune că producătorii vor fi nevoiţi să crească preţurile în urma aşteptatelor scumpiri ale gazelor naturale şi electricităţii. Un alt factor care ar putea împinge în sus preţurile hainelor este scumpirea petrolului pe plan extern.

„Cel mai afectat este sectorul bunurilor de larg consum. Oamenii vor cumpăra în continuare hrană, dar nu vor mai da la fel de mulţi bani pe haine şi pe încălţăminte”, spune Păsculescu. În domeniu, concedierile continuă. Potrivit reprezentantului industriei, numărul angajaţilor din domeniu s-a redus cu 50.000 de persoane numai în acest an, până la 230.000.

Nici Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor din Construcţii, nu exclude ca disponibilizările să continue în următoarele luni, după ce sectorul a pierdut 120.000 de angajaţi de la începutul anului trecut până în prezent, ajungând la 300.000 de salariaţi.

„Cei care vor reduce din personal o vor face din nucleul de bază al companiei”, spune Plosceanu. Conform lui, preţurile locuinţelor vor continua să scadă, deoarece puterea de cumpărare va scădea, iar apetitul pentru credite va fi redus. Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, susţine că preţurile au ajuns deja la limita de jos.

Doar ofertele mai atrag turişti

Mai mult, pentru excursiile în străinătate, în special în Europa şi SUA, tendinţa este deja de scumpire a vacanţelor. Burcea consideră că, în urma tăierii veniturilor bugetarilor şi pensionarilor „turismul intern va fi afectat mai mult decât cel extern”. Într-o perioadă în care potenţialii clienţi sunt foarte atenţi pe ce dau banii, la ordinea zilei sunt ofertele speciale, mai spune managerul.

În aprilie, în registrele oficiale erau trecuţi peste 738.000 de şomeri. Rata şomajului se cifra la 8,07%, în scădere faţă de 8,36% în martie, conform Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a declarat, la începutul acestui an, că numărul şomerilor ar putea creşte până la un milion în 2010. Conform oficialului, rata şomajului va continua să urce chiar şi după ce se va relua creşterea economică.

Ne puteți urmări și pe Google News