FUGA DE LA 25% LA 15%. Speriaţi că guvernul vrea să blocheze pensionările anticipate, românii îşi depun cu sutele dosarele.
Speriaţi de iminentele disponibilizări şi tăieri salariale anunţate de executiv, sute de bugetari au luat cu asalt, în ultimele două săptămâni, casele de pensii ca să-şi depună dosarele de pensionare anticipată, „îngheţată” şi ea de la 1 iunie. Aşa susţin reprezentanţii instituţiilor subordonate Ministerului Muncii, din Capitală şi din mai multe judeţe, unde numărul cererilor de pensionare anticipată, venite în principal din partea profesorilor şi a personalului sanitar, a ajuns chiar să se tripleze faţă de lunile anterioare.
„Dacă se va întâmpla aşa cum a anunţat acum două săptămâni preşedintele Traian Băsescu - şi anume că pensionarea anticipată va fi blocată de la 1 iunie până la 1 ianuarie 2011, când se estimează că va intra în vigoare noua lege a pensiilor -, oamenii au un motiv în plus de panică. Potrivit noii legi vor fi «pe - nalizaţi» suplimentar dacă vor alege pensia înainte de a împlini vârsta-limită pentru a ieşi din activitate. Concret, în prezent un angajat care se pensionează cu cinci ani mai devreme faţă de vârsta standard primeşte, de regulă, o pensie mai mică cu 30% faţă de cea pe care ar fi trebuit să o încaseze de fapt. În baza noii legi, reducerea va fi însă de 45%”, au explicat specialiştii consultaţi de EVZ.
„Undă verde” de la Casa de Pensii
Deşi termenul legal de soluţionare a cererilor de pensionare anticipată este de 45 de zile, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) susţin că, până la intrarea în vigoare a unui act normativ care să le interzică, angajaţii care vor să iasă mai devreme din activitate îşi mai pot depune dosarele.
„Noi suntem obligaţi să le primim cererile, având în vedere faptul că acum este în vigoare o lege care le dă dreptul să iasă la pensie anticipat sau anticipat parţial. Până la apariţia unui act normativ care să modifice actuala lege a pensiilor trebuie să luăm în lucru orice dosar nou”, au explicat aceştia.
În plus - susţin atât oficiali ai CNPAS, cât şi avocaţi specializaţi în Dreptul Muncii - cererile depuse până la intrarea în vigoare a unei legi prin care să fie îngheţată pensionarea anticipată trebuie soluţionate.
„Nu e exclus ca noul act normativ să conţină prevederi care să blocheze şi soluţionarea dosarelor aflate în lucru. O astfel de situaţie ar încălca însă un principiu de bază în Drept: acela al retroactivităţii. Nicio lege nu poate fi aplicată retroactiv”, au avertizat aceştia. Drept urmare, angajaţii de la stat sau din sistemul privat care vor să iasă la pensie mai devreme ar mai avea la dispoziţie o săptămână pentru a-şi depune dosarele.
De trei ori mai multe cereri, de teamă
Asta, dacă nu au făcut-o deja, cum s-a întâmplat, în ultimele două săptămâni, în multe judeţe din ţară. Este şi cazul Timişului, unde numai în ultimele două săptămâni au fost depuse aproape 284 de cereri de pensionare anticipată, de trei ori mai multe decât în toată luna ianuarie, spre exemplu.
„A fost delir de la anunţul preşedintelui că se vor îngheţa pensionările anticipate. Din ianuarie până acum avem în jur de 880 de dosare depuse: 91 în ianuarie, 143 în februarie, 188 în martie. Şi iată „boomul”: 284 de dosare, acum, în mai”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Timiş, Viorel Popa. Afluxul cererilor de pensionare a început exact în a doua zi după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, spun cei de la Pensii. Dacă luna trecută se înregistrau maximum 40 de dosare într-o zi cu program prelungit, acum şi în zilele cu program scurt numărul dosarelor depuse pentru pensionare anticipată a ajuns la 80 – 100. „Oamenii au ajuns să stea la coadă pentru a-şi depune dosarele. Dacă în mod normal acestea se preiau la un singur ghişeu, în anumite momente a trebuit să mai deschidem unul, şi chiar aşa cetăţenii au aşteptat între 15 şi 20 de minute. Vin inclusiv oameni care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare anticipată. De regulă, îi orientăm spre biroul de consliere, pentru a li se calcula vechimea şi pentru a fi consiliaţi în consecinţă”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Timiş. (Georgeta Petrovici) „E ceva de groază”
Cu o situaţe similiară se confruntă şi autorităţile din Galaţi, care se aşteaptă ca, până la sfârşitul acestei luni, numărul de cereri de pensionare anticipată să se tripleze faţă de o lună obişnuită. Asta, în condiţiile în care, în doar două săptămâni, s-au înregistrat aproape 150 de dosare, deşi media lunară era de maximum 100.
În „topul” caselor de pensii judeţene luate cu asalt de oameni care vor la pensie mai devreme este şi cea a judeţului Olt. Aici, doar în prima jumătate a lunii mai, au fost depuse 133 de cereri de pensionare anticipată şi anticipată parţial, în condiţiile în care din ianuarie şi până la finele lui aprilie, adică în patru luni, au fost înregistrate 355 de dosare.
„A crescut mult numărul cererilor, luna aceasta, după anunţul preşedintelui, iar de telefoane în care se solicită informaţii despre pensionarea anticipată nu mai discut. E ceva de groază”, s-a plâns directorul coordonator al Casei de Pensii Olt, Silvia Drăghici.
Şi în Buzău s-a înregistrat o creştere a numărului de cereri, care aproape că s-a dublat: s-a ajuns la peste 60 în două săptămâni, faţă de o medie de 34 în 14 zile, în mod normal. Cât despre Braşov - unde media lunară este undeva la 80 de cereri, în primele două săptămâni ale acestei luni numărul celor depuse a ajuns la 150, după cum susţin autorităţile locale.
Creşteri au fost şi în Iaşi (judeţ ce contabilizează, de la începutul anului, un total de 653 de cereri, foarte multe depuse în această lună), Satu Mare (unde, în 2010, au fost înregistrate 164 de astfel de dosare, din care o treime în această lună), Bucureşti (unde s-au strâns 1.000 de dosare de pensionare anticipată) sau Buzău - unde cei mai mulţi dintre cei interesaţi să părăsească sistemul sunt profesori care, oricum, pot ieşi la pensie cu trei ani mai devreme decât vârstastandard.
„Noi suntem obligaţi să le primim cererile, având în vedere faptul că acum este în vigoare o lege care le dă dreptul să iasă la pensie anticipat.“ reprezentant al Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale
2010 A ÎNCEPUT CU UN RECORD
S-au pensionat deja peste 129.000 de români
Potrivit legislaţiei în vigoare, pensia anticipată se acordă, fără niciun fel de penalizare, cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, cu condiţia ca asiguratul să depăşească stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani.
Cei care au realizat stagiul complet de cotizare sau l-au depăşit cu mai puţin de 10 ani pot solicita şi ei pensionarea anticipată parţial, cu cinci ani mai devreme decât vârsta-standard. Însă în acest caz pensia de drept le va fi redusă cu un procent, care poate ajunge la 30%, în funcţie de stagiul de cotizare şi de perioada anticipată.
În prezent, vârsta- standard de pensionare este de 58 de ani şi 10 luni pentru femei şi 63 de ani şi 10 luni pentru bărbaţi şi urmează să crească treptat, până în 2015, când va ajunge la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.
Cât despre stagiul complet de cotizare, acesta este acum de 27 de ani şi 8 luni pentru femei, respectiv, 32 de ani şi 8 luni pentru bărbaţi. Şi acesta urmează să crească treptat până în 2015, când va ajunge la 30 de ani pentru femei şi 35 de ani pentru bărbaţi.
La nivel naţional, anul trecut, peste 9.200 de români s-au pensionat anticipat, iar aproape 112.000 au ales pensionarea anticipată parţială. Numărul acestora a crescut simţitor în acest an, când, doar în primul trimestru, s-au pensionat anticipat în jur de 9.400 de angajaţi, iar alţi 120.000 au optat pentru pensii anticipate parţiale.