Memorandumul cu FMI va fi renegociat, dacă vrea Guvernul

Memorandumul cu FMI va fi renegociat, dacă vrea Guvernul

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi-au dat acordul de principiu pentru renegocierea măsurilor de austeritate convenite cu Guvernul.

„I-am întrebat, prin intermediul unei scrisori, dacă este posibilă renegocierea (memorandumului, n.r.), deoarece avem măsuri alternative, şi ei au fost de acord. Păstrăm deficitul, avem un pachet de măsuri pregătite, aşteptăm acordul Guvernului pentru a le discuta. Ne vom aşeza la aceeaşi masă, vom face calcule şi apoi Guvernul va discuta cifrele cu FMI, căci Fondul nu discută decât cu Executivul”, ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

În cadrul şedinţei care va avea loc luni, Consiliul Economic şi Social (CES) trebuie să se pronunţe asupra setului de măsuri de austeritate, convenit de Guvern cu experţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. Setul de măsuri nu poate fi adoptat decât dacă va fi votat de 75% din membri. De asemenea, este nevoie de participarea tuturor membrilor, respectiv guvernanţi, sindicate şi patronate.

Atât sindicatele, cât şi oamenii de afaceri au contestat măsurile de austeritate. Protestele din ultimele zile ar putea continua, ceea ce va afecta situaţia exportatorilor, spune Mihai Ionescu. Mai exact, clienţii exportatorilor pot să se teamă că instabilitatea socială îi va aduce pe partenerii lor români în situaţia de a nu-şi putea onora contractele, explică preşedintele ANEIR. De aceea, spune el, toate cele trei părţi din componenţa CES trebuie să se aşeze la masa de dialog.

Conducerea FMI ar trebui să evalueze raportul misiunii de evaluare până la finele lunii iunie, urmând să decidă dacă va vira sau nu cea de-a cincea tranşă din împrumutul acordat României. Jeffrey Franks a spus că România ar putea primi 900 de milioane de euro, în loc de 850 de milioane, cât fusese prevăzut iniţial.

Renegocierea memorandumului ar putea întârzia luarea unei decizii şi, implicit, virarea banilor. Însă, spune Mihai Ionescu, este mai bine ca banii să vină mai târziu, decât „să avem o ţară în stradă”.

În cazul în care Guvernul nu va accepta rediscutarea planului de austeritate, sindicatele vor organiza un miting de amploare pe 19 mai, când peste 40.000 de persoane sunt aşteptate să iasă în stradă.

Ne puteți urmări și pe Google News