Astmul, o boală care poate fi controlată

Astmul, o boală care poate fi controlată

Săptămâna aceasta puteţi face teste gratuite pentru depistarea astmului. Un tratament corect, făcut la timp, oferă şansa unei vieţi fără probleme.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume, statisticile arătând că, la ora actuală, există în jur de 300 de milioane de persoane diagnosticate cu astm bronşic.

„La noi în ţară, 5% din populaţie este afectată de astm, însă studiile arată că pacienţii nu sunt suficient informaţi despre boală şi nu au o relaţie bună cu medicul, ceea ce duce la un tratament deficitar, care îi aduce suferinţă tot bolnavului”, a declarat Miron Bogdan, şeful Catedrei de pneumologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, la conferinţa care marchează Săptămâna Mondială a Astmului.

În această săptămână puteţi să vă testaţi plămânii gratuit pentru a afla dacă aveţi probleme respiratorii. „Testarea este o manevră simplă, care nu doare, nu presupune efort, nu necesită mult timp, iar rezultatul se dă pe loc”, precizează Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Simptome: lipsă de aer, sufocare, criză de tuse

Episoadele de respiraţie ca un şuierat, tusea, gâfâiala după un efort mic sunt doar câteva dintre manifestările uşoare ale acestei boli.

„Astmul se manifestă prin lipsă de aer, crize de tuse, apăsare la nivelul pieptului când ieşiţi afară, când staţi lângă animale sau persoane care fumează”, explică prof. dr. Miron Bogdan.

Dacă manifestaţi aceste simptome puteţi merge să faceţi o spirometrie (metodă de verificare a cantităţii de aer care circulă prin plămâni), deoarece o diagnosticare timpurie şi un tratament adecvat vă vor feri de suferinţă. Cu cât boala este mai avansată, cu atât tratamentul este mai costisitor.

Campanie derulată în 4 oraşe

Cu prilejul Săptămânii Mondiale a Astmului se pot face teste gratuite pentru depistarea bolii în unităţile specializate din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Mai mult, sâmbătă, 8 mai, testările vor fi organizate în aer liber: Parcul Tineretului (Bu cureşti), Parcul Copou (Iaşi), Parcul Operei (Timişoara), Piaţa Avram Iancu (Cluj-Napoca), între orele 10.00 şi 18.00.

  • Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul www.campanieastm.ro.

Poluarea şi tutunul cresc riscurile contractării bolii

Specialiştii avertizează că numărul pacienţilor astmatici va creşte în următoarele decenii, din cauza mediului poluat. Estimările medicilor arată că, în 2025, alte 100 de milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm.

Studiile arată că morbiditatea în rândul astmaticilor creşte din cauza tratamentelor neadecvate şi este direct influenţată de factori de mediu, precum poluarea, dar şi de fumat.

SPRIJIN

Teste gratuite şi în mediul privat

  • Cu ocazia Zilei Internaţionale a Astmului, Medicover organizează testări gratuite ale funcţiei respiratorii pulmonare. Astăzi, puteţi face spirometrie în clinicile Medicover din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, între orele 12.00 şi 20.00. Copiii mai mari de 5 ani pot beneficia de aceste verificări la Clinica de Pediatrie Medicover din Bucureşti.
  • Pe 7 mai, la Sighişoara, vor avea loc întâlniri ale medicilor cu părinţii copiilor ce suferă de astm bronşic. Pentru programări la acest eveniment puteţi suna la numărul de telefon 0265.772.915.

Ne puteți urmări și pe Google News