Pastilele care se dau fără reţetă, cum ar fi antispasticele şi antiinflamatoarele, înregistrează creşteri de preţ între 18 şi 50 la sută.
"Am mers la o farmacie să cumpăr Nurofen, un medicament pe care îl luasem şi în urmă cu o lună. Am fost şocat să văd diferenţa de preţ: nu era de 6 la sută, cum ne anunţase ministrul sănătăţii, ci de peste 50%. În loc de 12 lei a fost 19 lei”, povesteşte Viorel, un bucureştean bulversat de noile preţuri.
Creşterile se înregistrează nu doar la antiinflamatoare, ci şi la alte produse care sunt pe lista de OTC-uri (medicamente ce pot fi date fără prescripţie), cum ar fi decongestionantele nazale, antispasticele, antialergicele. Specialiştii explică creşterile prin faptul că producătorii şi distribuitorii se pregătesc pentru noile liste de compensate care vor intra în vigoare de la jumătatea anului, în urma cărora profiturile obţinute prin reţetele compensate vor fi mult diminuate.
În plus, producătorii şi distribuitorii sunt nemulţumiţi pentru că banii pentru reţetele compensate vin foarte târziu de la casele de asigurări. Pastilele la liber, vândute după regulile producătorilor
„Piaţa OTC-urilor nu are preţurile controlate de Ministerul Sănătăţii, aşa că producătorii şi le stabilesc singuri”, este explicaţia celor de la Direcţia Farmaceutică din Ministerul Sănătăţii (MS). De la începutul lunii aprilie, preţurile tuturor medicamentelor au crescut cu 6 la sută, mărire explicată prin diferenţa de curs valutar.
„A fost vorba despre medicamentele de pe listele de compensate. Pentru cele care se dau la liber, preţul îl face piaţa, nu e impus de MS”, vine şi explicaţia Clarei Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. Mai exact, veţi găsi la preţuri mai mari medicamente precum antidiareice, antispastice, antiinflamatoare.
La unele produse, creşterile de preţ au apărut după ce au ieşit de pe lista de compensate. „În cazul medicametului Nurofen Forte de 400 mg, acesta era pe lista C3 (se putea elibera pe reţete) şi C1 şi avea un preţ impus de Ministerul Sănătăţii de 11,36 bani, iar acum costă în jur de 19 lei. Astfel, el a trecut în categoria OTC-urilor, iar fiecare farmacie îşi face preţul în funcţie de preţul producătorului, al distribuitorului, plus comisionul farmaciei, care este variabil”, e explicaţia farmacistului Ciulu Constantin, de la Farmacia „Ioana” din Bucureşti.
Acelaşi lucru s-a întâmplat anul trecut cu varianta pentru copii a produsului (Nurofen suspensie), care, după ce a ieşit de pe lista de compensate, a înregistrat o creştere de preţ de la 7 lei la 17 lei.