Mazăre: Uite aşa o să-i ia dracu pe toţi, cum i-a luat pe cei de la ANI
- Adam Popescu
- 16 aprilie 2010, 19:00
După ce a aflat că două capitole din Legea de funcţionare a ANI au fost declarate neconstituţionale, edilul Constanţei a reacţionat în stilul caracteristic. Radu Mazăre spune că a încercat să afle ce s-a întâmplat cu dosarul său de la ANI, dar i s-ar fi transmis că nu s-a mai lucrat la acesta.
„Uite aşa o să-i ia dracu pe toţi pe rând, cum i-a luat pe cei de la ANI, pentru că pe toţi cei care fac rău, cum au făcut cei de la ANI, îi trimite Dumnezeu jos. Era la modă să fiu tăvălit. Le-am dat celor de la ANI toate documentele de cinci luni, am fost la Bucureşti, am dat tot-tot-tot şi, de atunci, linişte. Am dat telefon, am făcut şi în scris la ANI, să-mi comunice la ce concluzie am ajuns, iar inspectorul respectiv i-a spus avocatei mele că nu au mai lucrat la dosar”, a declarat primarul Constanţei, Radu Mazăre, la Realitatea TV.
Radu Mazăre este acuzat că „a jucat” în dublu rol mai bine de şase luni: primar al Constanţei şi administrator al unei firme. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), edilul s-ar aflat în stare de incompatibilitate între 23 aprilie şi 6 noiembrie 2003.
Vadim Tudor: Pe duşmanii de la ANI i-a ajuns blestemul meu indirect Preşedintele PRM a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că pe "duşmanii" de la ANI i-a ajuns blestemul său indirect şi că "şi-au rupt gâtul" în nicio săptămână. "Uite cum îi bate Dumnezeu pe duşmanii noştri mai degrabă, mai curând decât ne aşteptam. Mă refer la aşa-zisa Agenţie Naţională de Integritate, care a devenit Agenţia Nătărăilor şi Imbecililor, că nu pot să-i zic altfel, pentru că şi-au rupt gâtul. De bine ce i-am blestemat, indirect, pentru că eu fiind băiat bine crescut, nu blestem, acum exact o săptămână (...) am zis «S-au luat de cine nu trebuia şi îşi vor rupe gătul». Nu a trecut o săptămână şi şi-au rupt gâtul", a declarat Corneliu Vadim Tudor, citat de Mediafax.
C. V. Tudor este cercetat din cauza unui contract încheiat de editura Speranţa, deţinută de liderul PRM, cu o firmă de construcţii.
PSD susţine reorganizarea instituţiei Pe de altă parte, social-democraţii au anunţat, printr-un comunicat de presă, că va susţine refacerea Legii de funcţionare a ANI şi va face, în Parlament, propuneri concrete pentru ca instituţia să devină una funcţională. "Înfiinţată la recomandarea UE pentru a veghea la respectarea normelor democratice, ANI trebuie să devină o instituţie funcţională. În acest sens, PSD va aduce propuneri concrete în Parlament şi va colabora cu celelalte partide pentru ca activitatea ANI să fie reluată în condiţii de legitimitate", se arată în comunicatul citat. "Regimul politic actual nu numai că s-a dovedit incapabil să răspundă cerinţelor UE şi să creeze o instituţie funcţională, dar a şi intenţionat de la bun început să transforme această agenţie într-un instrument politic. Din nefericire, nici conducerea ANI nu a făcut niciun demers pentru a înlătura impresia că deserveşte anumite interese politice. PSD reafirmă nevoia de reorganizare a ANI, astfel încât aceasta să îşi reia activitatea şi să îşi îndeplinească atribuţiile cu responsabilitate şi corectitudine", se mai arată în comunicatul PSD.
Antonescu: "Cred să se supralicitează consecinţele" Preşedintele PNL a declarat că nu comentează decizia CC privind neconstituţionalitatea ANI, apreciind că "se supralicitează" consecinţele acestei decizii, iar vicepreşedintele Varujan Vosganian i-a cerut premierului Boc să nu sfideze Curtea printr-o OUG. "Cred că se supralicitează consecinţele acestei decizii. Unii deplâng această decizie ca şi cum până acum această instituţie, ANI, ar fi reuşit să scoată la lumină foarte mari matrapazlâcuri, averi acumulate ilegal de către politicienii români, ca şi cum această instituţie ar fi reuşit într-adevăr să convingă societatea românească de onestitatea sa, ca şi cum viaţa politică românească şi controlul averilor pentru demnitarii publici - cu care am fost şi suntem în continuare de acord - ar fi devenit un fapt. Din punctul meu de vedere, chiar nu asta e nenorocirea cea mai mare a României", a spus Antonescu. La rândul său, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a precizat că "ANI a avut un rol anume în imaginea pe care Comisia Europeană şi-a făcut-o despre România", dar a ţinut să îi atragă atenţia premierului Emil Boc să nu dea OUG pentru a aplica decizia CC, ci să lase Parlamentul să găsească o soluţie. "A fost socotit un element pozitiv, un efort de credibilizare a clasei politice prin transparentizarea averilor şi a intereselor pe care le are fiecare parlamentar. Deşi a fost un pas înainte, nu credem că Guvernul Boc trebuie să repete sfidarea Constituţiei, pentru că am auzit că doreşte să dea o ordonanţă de urgenţă în care să repună în legalitate articolele de lege pe care Curtea le-a declarat neconstituţionale. Cred că, potrivit procedurilor constituţionale, Parlamentul în perioada pe care o are, de 45 de zile, ar trebui să ia act de decizia Curţii şi să încerce o formulă care să păstreze demnitatea acestei instituţii fără să sfideze voinţa Curţii Constituţionale", a conchis Vosganian.
Dosare pe bandă în ultimele luni Activitatea Agenţiei Naţionale pentru Integritate a fost una prolifică în ultimele luni. Nume grele precum Mircea Dinescu, Marian Vanghelie sau Corneliu Vadim Tudor s-au aflat în atenţia ANI. În luna februarie, inspectorii de integritate au descoperit că Mircea Dinescu se află, din anul 2006, în stare de incompatibilitate, întrucât deţine simultan atât calitatea de membru al Colegiului CNSAS, cât şi funcţia de administrator al unor societăţi comerciale. Pe 12 aprilie, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 în vederea efectuării de cercetări în cazul liderului PSD, Marian Vanghelie, suspectat de fals în declaraţii. La data de 12 mai 2008, ANI s-a sesizat din oficiu, după ce au apărut în presă mai multe articole care semnalau posibila nerespectare de către Vanghelie, în calitate de Primar al Sectorului 5, a dispoziţiilor legale privind la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere. Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor ar trebui să fie verificat de ANI în această perioadă, din cauza unui contract încheiat de editura Speranţa, deţinută de liderul PRM cu o firmă de construcţii. Tranzacţia nu apare în declaraţia de avere şi interese a lui Vadim. Inspectorii de integritate au anunţat chiar astăzi că vor începe verificarea averilor şi interesele mai multor senatori, suspectaţi de incompatibilitate. Parlamentarii vizaţi ocupă şi poziţii de conducere în instituţii publice, după derogări ale Comisiei Juridice de la Senat, iar printre aceştia se numără Mircea Diaconu, care este şi director la Teatrul Nottara, şi Paul Ichim, şef de secţie la un spital, alături de profesorul Mircea Cinteză, de la PDL, care deţine şi funcţia de şef de secţie la Spitalul Universitar din Bucureşti.