Elena Udrea a cheltuit 2,1 milioane de euro pe târguri
- Adam Popescu
- 30 martie 2010, 12:26
Anul trecut, 11 ministere nu au participat la târguri internaţionale, în vreme ce alte şapte instituţii au cheltuit aproape 17 milioane de euro pentru promovarea României în străinătate.
Ministerele care nu au organizat şi nu au participat la târguri internaţionale în 2009 sunt:
- Ministerul Justiţiei,
- Ministerul Apărării Naţionale,
- Ministerul Administraţiei Publice,
- Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale,
- Ministerul Sănătăţii,
- Secretariatul General al Guvernului,
- Ministerul Finanţelor Publice,
- Ministerul Mediului,
- Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul
- Transporturilor şi Infrastructurii
- Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
Nici pentru anul în curs, aceste instituţii nu au alocate fonduri pentru participarea la asemenea evenimente, organizate peste hotare, potrivit datelor furnizate evz.ro de biroul de presă al Guvernului. Hai la Shanghai De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va organiza pavilionul României din cadrul expoziţiei mondiale de la Shanghai. Pentru aceasta, a alocat 1,7 milioane de euro în 2009, urmând ca suma să ajungă până la aproape 6,5 milioane anul acesta.
Cu acest pavilion, MAE speră că va atrage unul din zece vizitatori ai expoziţiei, adică cel puţin 700.000 de persoane.Per total, MAE, Ministerul Agriculturii (MADR), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ministerul Culturii (MC), Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA), transformat în Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică au cheltuit aproape 17 milioane de euro anul trecut pentru promovarea României la târguri internaţionale.
Anul acesta, miniştrii nu au voie nici să încheie vreun contract de publicitate, fără aprobarea lui Emil Boc.
42.857 de euro/târg
MDRT, condus de Elena Udrea, a cheltuit 2,1 milioane de euro. Suma se va reduce anul acesta la 1,5 milioane de euro. MDRT a participat la 49 de evenimente internaţionale, cheltuind în medie 42.857 de euro/eveniment.
Pentru anul acesta, încă nu a fost stabilit calendarul participărilor la târguri şi expoziţii internaţionale.
Agricultura, promovată pe invitaţii
Programul de bază pentru participare la târguri şi expoziţii internaţionale a MADR, cu finanţare parţială de la bugetul de stat, este administrat de către Departamentul pentru Comerţ Exterior din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Ministerul nu are nici un plan în privinţa participării la târguri internaţional. Dacă primeşte o invitaţie interesantă, atunci se iau măsurile necesare pentru a participa la evenimentul respectiv.
“Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu are un program anual de organizare şi participare la manifestări expoziţionale internaţionale de profil. Invitaţii de participare la diverse manifestări expoziţionale se primesc din partea organizatorilor internaţionali de târguri şi expoziţii şi din partea ambasadelor străine în România”, se precizează în documentul remis evz.ro.
În funcţie de disponibilităţile financiare şi de interesul companiilor, se decide dacă MADR va participa la evenimente internaţionale cu stand naţional sau nu. În anul 2009, România a participat cu stand naţional, organizat de MADR, la două manifestări expoziţionale internaţionale, respectiv Expoziţia Internaţională pentru industrie alimentară, agricultură şi horticultură ‘’SĂPTĂMÂNA VERDE’’, Berlin, şi Eurofestivalul de la Brno, Republica Cehă. Pentru aceasta, au fost cheltuiţi aproximativ 218.479 de euro. Invenţiile româneşti, medaliate peste tot Tot pentru promovarea firmelor româneşti în străinătate au cheltuit şi ministerele Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri circa 12,7 milioane de euro în 2009.
Ministerul Culturii a alocat doar 131.945 de euro pentru a participa la 8 târguri internaţioale de carte anul trecut. Autoritatea Naţională pentru Cercetare a alocat aproape 102.000 de euro pentru a promova rezultatele deosebite ale cercetărorilor români. La Salonul de Invenţii de la Geneva, toate cele 55 de invenţii româneşti prezentate au fost medaliate.
România a reuşit, pentru prima dată în istoria participării la acest eveniment să ia Marele Premiu pentru invenţia ROBOSCAN (ROBOtic SCANner pentru radiografierea total automatizată a camioanelor şi containerelor), realizată de Mircea TUDOR şi alţii de la firma MB Telecom .S.R.L.
Alte zece invenţii au primit medalii de aur la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii de la Varşovia. Inventatorii români au luat medalii şi la Moscova, Bruxelles şi Hanovra.