Târg de ouă încondeiate

Târg de ouă încondeiate

Strada Lăpuşneanu, din Iaşi, s-a transformat într-un atelier de creaţie în aer liber, cu ocazia „Târgului de Ouă Încondeiate”.

Standurile cu vânzare şi atelierele unde vizitatorii pot deprinde meşteşugul încondeiatului sunt deschise până duminică inclusiv, între orele 10.00 – 18.00. Pe aleea de promenadă, trecătorii au ocazia să vadă lucrări cu motivele cele mai des utilizate în arta încondeierii ouălor. De la ora 19.00, azi şi mâine, vor fi proiectate în aer liber şi trei filme documentare, cu informaţii în amănunt despre tehnica încondeierii.

Târgul de ouă încondeiate de la Iaşi se află la cea de-a X-a ediţie şi aduce ca noutate o expoziţie tematică cu semnificaţiile şi simbolurile din arta încondeierii şi filme documentar care îi ajută pe vizitatori să intre în atmosfera Sărbătorii Paştelui.

Cei 30 de meşteri populari de la târg au fost asaltaţi astăzi de grupurile de copii de la şcolile şi grădiniţele din Iaşi. Prichindeii au fost vrăjiţi de ouăle încondeiate sau împodobite cu mărgele de pe tarabe, iar încondeiatorii au făcut bucuroşi în faţa lor demonstraţii de îndemânare.

„Ouăle le face struţoaica, eu doar le pictez”, le-a explicat ieşenca Ana Tansanu micuţilor. La standul acesteia se găsesc ouă de struţ pe care sunt pictate icoane trase în foiţă de aur. „Şi cât costă un ou ca ăsta, ne spuneţi?!”, întreabă inimos un prichindel de clasa I,  venit la târg cu grupul. „Cam 300 – 400 de lei”, îi răspunde femeia, iar micuţul spune cu un glas deznădăjduit: „Dar nu avem atâţia bani la noi”.

Grupul lui a trecut pe la toate cele 15 standuri. Micuţii au alergat de colo colo într-un suflet pentru a-şi alege cele mai frumoase ouă încondeiate. După ce s-a scotocit prin toate buzunarele ca să se asigure că poate cumpăra cât mai multe ouă, unul dintre micuţi s-a pus pe oftat.

Fiind nevoit să culeagă o bancnotă de un leu care îi căzuse pe jos, copilul spune ca pentru sine: „Greu cu banii ăştia!...”, dând din coate pentru a-şi face loc cât mai aproape de vânzătoare, căruia îi întinde o bancnotă de 5 lei pentru un ou de găină pictat.

Un ou de gâscă pictat costă în jur de 7 lei, iar la târg se găsesc şi coşuleţe împletite la 6 lei, care pot fi folosite drept suport.

„O pungă numai cu ouă bătrâneşti”

Fiecare comerciant de la târg are propriul stil de a-şi prezenta şi promova marfa. Preţurile sunt cam aceleaşi, 5 lei oul de găină încondeiat sau pictat, însă pentru ouăle de struţ încondeiate se negociază, fiind cele mai scumpe.

„La noi tot satul încondeiază ouă pentru că alt mod de a câştiga bani nu este, nu ai unde lucra, suntem mai izolaţi. Înainte vindeam ouă încondeiate şi pe la poarta mănăstirilor, dar acum nu ne mai lasă, măicuţele au început să încondeieze şi ele sau vin chiar şi cumpără de la noi din sat. Am în sacoşă pentru târg vreo 300 de ouă, am adus cu mine şi o pungă numai cu ouă bătrâneşti, cu modelele specifice zonei noastre „Coarnele berbecului”, „Cârligul ciobanului”, „Cărarea rătăcită”, „Scara vieţii” şi „Crucea Preotului”, spune bucovineanca Aurica Ciuvercă, din satul Paltivu, comuna Vatra Moldoviţei.

Femeia se aprovizionează o dată pe an cu toate cele necesare încondeierii ouălor, şi, dacă facem nota de plată, înţelegem de ce un ou ajunge să coste 5 lei la târg sau 200 – 300 de lei cel de struţ.

„Încondeiatul ouălor e o afacere de familie, pentru că pe mine mă lasă vederea am decis cu cele patru fete ca ele să încondeieze şi eu să vând. Ouăle de struţ le iau de la Bistriţa, cu 40 – 50 de lei oul, ceara o iau de la Sibiu cu 30 de lei kilogramul, chişiţele de închistrat ouă (condeile speciale – n.r.) costă 1,5 lei unul, le face un meşter din sat, poţi face cu el un ou sau 100, depinde cât de bun e tubul acela prin care trece vopseaua. Apoi trebuie să mai cumpărăm vopsele, mai luăm şi din Republica Moldova, că sunt mai ieftine, şi mai avem nevoie de lac, pe care îl luăm de la magazin. La noi în zonă găinile fac ouă cu coaja roşie, pistruiată, nu sunt bune de încondeiat, trebuie să cumpărăm albe de la magazin, le scoatem conţinutul şi ştergem ştanţa de pe ele cu acetonă”, ne împărtăşeşte Aurica Ciuvercă din micile trucuri ale meseriei de încondeiator.

INIŢIATIVĂ

Meşteşugurile, promovate la târg

„Târgul de Ouă Încondeiate” de la Iaşi a fost gândit în aşa fel încât, în paralel cu a-i ajuta pe meşterii populari să-şi valorifice munca, cumpărătorii să plece acasă cu informaţiile de bază despre acest meşteşug.

„Unul dintre rolurile Muzeului Etnografic este de a face tot ce ne stă în putinţă pentru a face ca meşteşugurile să supravieţuiască. Ne asumăm rolul de a-i sprijini pe meşteri în procesul de vânzare a produselor, le punem la dispoziţie gratuit cazare, primăria ne-a ajutat cu spaţiul şi cu energia electrică, cu logistica, fără vreo taxă. Rolul proiecţiilor de filme şi a lucrărilor cu simboluri din arta încondeierii de la târg este strict pedagogic, ne dorim ca vizitatorul să vadă simbolurile şi să încerce să le regăsească pe ouă încondeiate de pe tarabe, să le stârnim interesul pentru acest meşteşug. În anumiţi ani, din cauza frigului nu am putut să facem atelierele unde ei să deprindă meşteşugul, ceara se răcea foarte repede. Acum se poate, am făcut chiar rezervări la aceste ateliere, vin foarte multe grupuri iar meşterii fac cu rândul pentru a acorda sprijin celor care vor să înveţe cum se încondeiază ouăle”, explică Victor Munteanu, şeful Muzeului Etnografic al Moldovei.

Ne puteți urmări și pe Google News