Interviu EVENIMENT cu STERE GULEA: „De la POLITICĂ pleacă totul. Societatea e DATĂ PESTE CAP”
- Feri Predescu
- 28 decembrie 2018, 15:22
Regizorul Stere Gulea a bătut țara în lung și în lat, peste două luni de zile, pentru promovarea ultimului său film, Moromeții 2. Alături de protagoniștii producției, Stere Gulea a fost întâmpinat de mii de români, după cum chiar el confirmă, în săli arhipline, fapt nemaiîntâlnit în istoria recentă a filmelor românești. Iar Constanța este orașul în care și-a prezentat creația de două ori.
Stere Gulea nu a putut refuza Centrul Cultural “Jean Constantin” pentru că, odată, este născut la doi pași de Constanța, unde și-a petrecut adolescența și începutul tinereții și, doi, pentru că, în urmă cu 31 de ani, în aceeași sală ce cinema, care pe vremuri se numea Republica, a prezentat Moromeții1. Iar comentariul lui Vivi Drăgan Vasile, care a fost felicitat de constănțeni pentru imaginea impecabilă a lui Moromeții 2, este de înțeles:”Doi aromâni, Simona Halep și Gică Hagi sunt cetățeni de onoare ai Constanței, eu îl propun pe al treilea, pe Stere Gulea.”
Spre deosebire de Simona Halep și Gică Hagi, care sunt mai scumpi la vorbă, domnul Stere Gulea nu are asemenea rețineri. Vorbește cu tine de parcă v-ați cunoaște de o viață. Mai puțin despre film, îi lasă pe alții să o facă, dar își deschide sufletul când este vorba de oameni, de societate, de nedreptăți, de incertitudini, nesiguranță și speranțe. Interviul pe care ni l-a acordat, cu amabilitate, deși nu i-l cerusem înainte, arată un om implicat dar și îngrijorat de realitatea românească.
EVZ Domnule Gulea, ce gânduri vă încearcă atunci când reveniți la Constanța?
Stere Gulea: Ei, mult prea multe lucruri. Am făcut aici liceul, plus Institutul Pedagogic, sunt șapte ani de viață. Abia ieșeam din copilărie și până la 20 de ani. Momente, străzi, amintiri, tot ce îți vine așa când te întorci. O anumită nostalgie, inevitabil. Oameni pe care i-ai întâlnit, momente pe care le-ai trăit, oameni care nu mai sunt..Te legi sufletește de lucrurile astea și atunci când te întorci, ele năvălesc peste tine.
Aveți rude aici, La Constanța?
Stere Gulea: Daa, am chiar rude foarte apropiate, veri de gradul întâi. Nu mai am mătuși sau unchi pentru că au trecut anii. Dar altfel, am destule rude, aici, la Constanța. Și oameni pe care îi știu, am copilărit, oameni apropiați. Plus că, știți cum e comunitatea macedonească, sunt mai legați. În orice caz, cei din generația mea. Uite, azi îmi revăd un văr de gradul întâi după aproape 45 de ani. Și cu vărul acesta cu care am copilărit, și cu care eram leat, și eram foarte apropiați, nu l-am mai văzut de atâta timp. L-am recunoscut imediat. Daa.
EVZ Știți că acest Centru Cultural, modernizat și inaugurat recent, se numește “Jean Constantin”..
Stere Gulea: Da, am aflat. Și mă bucur, pentru că Jean s-a bucurat de mare popularitate. Îl vedeam la spectacole de la Fantasio, era în perioada în care începea, după aia era și în filme. Era un actor foarte popular și foarte iubit la nivelul întregii țări. Făcea parte din galeria de actori de comedie care într-o vreme era destul de prizată, așa..Alt tip de comedie. Dar erau actori în sensul în care erau profesioniști, făceau și teatru și estradă și cinema.
EVZ Și ați revenit în sala în care în 1987 ați lansat Moromeții ! De ce are atâta de mare succes Moromeții 2?
Stere Gulea: Ei, asta e o întrebare la care nu am cum să vă răspund eu. Dar interesul a fost cu totul și cu totul deosebit.
EVZ Cu ce atrage filmul?
Stere Gulea: Pesemne că sunt mai multe lucruri la mijloc. Cred că și primul film aduce curiozitatea de a vedea, de a compara. Actorii, e o generație destul de…Și sunt câțiva dintre ei de primă mână, în frunte cu Horațiu Mălăele. Deci, categoric, aspectul acesta este și el foarte important. Sunt actori care au publicul lor, oriunde s-ar duce. Dar, în același timp, ceea ce a fost pentru mine o surpriză, este faptul că destui oameni mi-au spus..”Știți, e vorba despre o perioadă istorică, dar îl resimțim și ca pe ceva care ne privește acum”.
EVZ Apropo de ce v-au spus oamenii. Cum priviți, dumneavoastră, regizorul Stere Gulea, ce se întâmplă acum în țară?
Stere Gulea: Din păcate, starea asta de nesiguranță, de nu știm ce ne așteaptă, ce se va întâmpla.. E foarte multă incertitudine în România. În general chiar lumea trăiește o perioadă de incertitudine, de nesiguranță, de schimbări destul de brutale și neașteptate. Iar România se colorează și de psihologia noastră, de comportamentul nostru. Eu, unul, sunt cu semne mari de întrebare în privința a ceea ce urmează pentru această țară. Ce mă îngrijorează foarte tare pentru viitorul acestei țări foarte tare este exodul tinerilor.
EVZ De ce pleacă? Din cauza incertitudinii economice?
Stere Gulea: Nu numai economică. Poate pentru o bună parte dintre ei este economică. Pentru că pleacă și oameni care nu neapărat au probleme economice. Pur și simplu. Se pare că nu își mai găsesc locul în societatea asta. Că societatea nu se duce spre ce aspiră ei. Din păcate, politicienii sunt autiști. Nu realizează această realitate care ar trebui să îi îngrijoreze. Pentru că, totuși, ai o anumită responsabilitate. În momentul în care ești în fruntea unei țări și nu îți iei responsabilitatea asta. Să nu ți dai seama despre ceea ce se întâmplă. Nu e vorbă că oamenii sunt nemulțumiți, așa sunt oamenii prin firea lor. E vorba de niste îngrijorări mai profunde pe care le-am observat în aceste drumuri pe care le-am făcut. Sunt două luni de zile de când umblu prin țară. Am bătut chiar toată țara. Am fost în fața a mii de oameni. I-am văzut, i-am ascultat, i-am privit în ochi, cum s-ar spune. Pentru mine a fost o posibilitate extraordinară de a vedea pulsul țării.
EVZ Românii au ieșit în stradă nemulțumiți de situația din Justiție.Știți asta..
Stere Gulea: Da, da. Eu sunt destul de surprins de evoluția aceasta. Pesemne că se fac tot felul de greșeli, tot felul de legături pe care noi nu avem de unde să le știm. Dar aveam sentimentul că Justiția, cu greu, până la urmă beneficiază de un statut. Tot ce este judecător are o poziție stabilă și din punct de vedere salarial și de independență. Aveam sentimentul că lucrurile astea s-au definit, că s-au acceptat. Și acum, percepția mea este că lucrurile iar s-au amestecat. Au început tot felul de tentații pentru oamenii din sistemul judecătoresc. Funcții, poziții, toate astea îi fac să intre în jocuri politice de care credeam că s-au lecuit. Ori acum văd că, dimpotrivă, există tot felul de bări care se afiliază politic. Asta e foarte grav pentru Justiție.
EVZ Se va schimba ceva? Cum vedeți în viitor toată situația asta?
Stere Gulea: Câteodată sunt foarte sceptic. Nu văd bine lucrurile. Jocul acesta pe care îl fac politicienii, pentru că de fapt de acolo pleacă totul, este foarte periculos pentru societate. Extrem de periculos. Adică în momentul în care îți subordonezi niște interese personale, subordonezi și strici echilibrul diverselor părți ale societății, se poate întâmpla orice. Și tensiunile, în loc să scadă, vor crește.
EVZ Speranțe aveți?
Stere Gulea: Diminuate, în momentul de față. Sigur, nu îmi pierd speranța, întotdeauna când crezi că totul e terminat, mai apare o rază, dar astea nu se întâmplă fără costuri pentru societate. Societatea, în momentul de față, nu că ar fi fost ea bine așezată, începuse cât de cât să se așeze, acum e dată peste cap.