Proiect Dragnea - Tăriceanu: Hotărârea CSAT din 2005 care a permis protocoale SRI va fi publicată
- Ionel Dancu
- 29 iunie 2018, 11:45
Liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au depus miercuri, în Senat,„pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență" o propune legislativă privind declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și a tuturor documentelor care conțin informații clasificate în baza acesteia.
Hotărârea CSAT nr. 17/2005 este baza legală pe care s-au încheiat protocoalele secrete dintre SRI și câteva zeci de instituții printre care Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General.
„În ultimele luni, gravele abuzuri despre care am atras atenția public, în ultimii ani, au fost confirmate prin protocoalele secrete care au fost semnate între SRI și diferite instituții din justiție. Înțelegerile secrete încheiate între aceste instituții sunt ieșite din orice normă juridică și a statului de drept. Aceste protocoale secrete dovedesc un lucru: că drepturile fundamentale pe care se bazează orice stat democratic au fost încălcate. În aceste condiții, se impune asumarea unei agende legislative care să repare această stare de fapt și să asigure revenirea în matca statului de drept. Propunerea legislativă de față conține o serie de prevederi importante pentru stoparea abuzurilor și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor", explică Dragnea și Tăriceanu, într-un comunicat de presă.
Ce spune legea, potrivit inițiatorilor:
- La data intrării în vigoare a legii, toate documentele clasificate în baza deciziei CSAT nr. 17/2005 – inclusiv cele similare cu protocoalele încheiate de Serviciul Român de Informații cu DNA care au permis abuzuri împotriva cetățenilor, vor fi declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură; vor deveni, astfel, informații de interes public și nu mai produc efecte de orice natură.
- Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI va centraliza aceste documente și le va pune la dispoziția persoanelor interesate. Acest drept se exercită la cerere și constă în studierea nemijlocită a documentelor și eliberarea de copii de pe acestea. Orice cetățean va putea avea acces liber la aceste documente
- Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanțelor, cu acțiuni în revizuire, pretenții, răspundere civilă delictuală, pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit.
„Atunci când democrația și libertățile fundamentale sunt în pericol, obligația pentru a pune sistemul democratic în matca sa constituțională revine Parlamentului, instituția reprezentativă a poporului român, iar această propunere legislativă va avea un rol important în acest sens”, mai arată liderii coaliției de guvernare.
Propunerea legislativă a mai fost semnată și de deputatul PSD Mircea Drăghici.