Săptămâna viitoare aflăm de ce s-au scumpit alimentele

Săptămâna viitoare aflăm de ce s-au scumpit alimentele

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ANSVSA, ANPC şi ANAF s-au întâlnit marţi pentru a discuta pe tema posibilelor cauze ale scumpirii alimentelor din ultima perioadă, urmând ca instituţiile să vină cu un raport pe care să-l prezinte primului-ministru, a declarat, marţi, Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

" Am avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii, prezidată de domnul ministru, cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ANSVSA, ANAF şi inspecţia din cadrul Ministerului Agriculturii. În paralel, Consiliul Concurenţei are un demers vizavi de creşterea aceasta a preţurilor. Vom vedea în perioada următoare, fiecare pe culoarul lui de competenţă, care va fi raportul, legat de unde vine această creştere de preţuri şi cât de mult este justificată", a spus Pandelică, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, instituţiile menţionate vor elabora, în maximum o săptămână, un raport privind explicaţia acestor scumpiri, care va fi înaintat primului-ministru. El a mai spus că ANPC nu a primit plângeri din partea consumatorilor privind preţurile mari din ultima perioadă.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o reprezintă a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preţurilor la alimente, în special la unt, ouă şi unele produse din carne, unde preţurile au avut evoluţii radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină şi cu date, cu mai multe informaţii. Le-am cerut şi noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informaţii mai multe pe această temă", a spus Chiriţoiu.

El a arătat că unele creşteri de preţuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor şi untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România. Totodată, întrebat dacă se suspectează o înţelegere între retaileri, Chiriţoiu a răspuns: "Nu aş putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanţul, de la producţie la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piaţă funcţional".

"Sunt evoluţii recente, apărute în luna noiembrie, în contextul în care, potrivit INS, preţul alimentelor în octombrie 2017 faţă de 2016 este de doar 3%, similară cu creşterea preţului la produsele nealimentare", a adăugat el.

Potrivit lui Chiriţoiu, scumpirile ar putea fi efectul creşterii deficitului bugetar. "Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, creşte deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului şi generează inflaţie. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acestea generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei", a explicat Chiriţoiu.

Preşedintele Concurenţei nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-şi speranţa că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil.

Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, pentru Agerpres, că a sesizat Consiliul Concurenţei în privinţa scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, iar instituţia nu are instrumente şi prevederi legale pentru a interveni pe piaţă.