Oare de ce? Kovesi a trimis la SRI date din dosarul lui Radu Mazare, deși Serviciul nu are atribuții în cercetarea penală

Oare de ce? Kovesi a trimis la SRI date din dosarul lui Radu Mazare, deși Serviciul nu are atribuții în cercetarea penală

Ies la iveală noi date despre modul cum a funcționat binomul SRI-DNA. Jurnalistul Victor Ciutacu a dezvăluit că deține date că Laura Codruța Kovesi a trimis către SRI dateonținute de DNA într-un dosar în care era cercatetat fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. Acțiunile șefei DNA sunt cu atât mai ciudate cu cât SRI nu are atribuții în cercetarea penală. Practic ca SRI să trimită date către DNA, pentru a ajuta cu informații anumite cauze cercetate are o anumită logică, dar sensul invers naște întrebări dintre cele mai grave. De ce trebuia să știe SRI date din dosarul unui politician?

Documentele prin care Laura Codruța Kovesi și adjunctul ei, Marius Iacob, au transmis informații dintr-un dosar aflat în cercetare sunt publicate pe site-ul Lumea Justiției. Documentele fac parte din dosarul în care sunt cercetați fostul politician Radu Mazăre și omul de afaceri Sorin Strutinski, dosar în care cei doi au fost arestați preventiv.

Din documentele semnate de Kovesi, reiese că aceasta a ordonat subordonaților ei din DNA ca toate informațiile obținute în dosar să fie transmise către UM0764 Constanța și UM0127 București, ca beneficiari secundari. Atidudinea este cu atât mai ciudată cu interceptările în dosar au fost făcute cu tehnica exclusivă a DNA în baza unui mandat emis de un judecător. Amintim faptul că SRI, condus executiv la vremea respectivă de Florian Coldea, nu are atribuții în cercetarea penală, astfel că transmiterea informațiile dintr-un dosar aflat în lucru este cu atât mai gravă.

În această situație apare întrebarea logică: De ce avea SRI nevoie de informații din dosarul lui Radu Mazăre? Întrebarea este cu atât mai legitimă cu cât, dacă informațiile ar fi fost obținute de SRI, instituția nu putea să facă altceva cu ele decât să se siseze două tipuri de autorități: procurorii, dar nu este cazul aici pentru că ei deja instrumentau cazul, sau CSAT, dacă era vorba de siguranță națională. Totuși dosarul din care Kovesi a trimis date SRI se referă la posibile fapte de corupție ale lui Mazăre prin emiterea autorizațiilor de construcție două mall-uri din Constanța, așa că este greu de precizat ce elemente de siguranță națională vizau informațiile. Notele semnate de Kovesi și Iacob sunt din decembrie 2014, iar Mazăre a fost arestat preventive patru luni mai târziu, în aprilie 2015.

Din datele prezentate de Luju mai iese la iveală un fapt cu care DNA ne-a obișnuit în ultima vreme: amatorismul. Procurorii au păstrat la dosarul lui Radu Mazăre notele prin care trasmitea SRI informații. Aceste note demonstrează încă o dată existența Binomului SRI-DNA, dar și imistiunea unui serviciu secret într-un act de justiție. În acest caz, procuroii care au emis aceste directive, pot fi acuzați de divulgarea secretului de serviciu.

Informația vine în contextul în care în urmă cu o săptămână DNA a sesizat Parchetul General în urma unui comunicat de presă dat de Guvern, după ce procurorii au efectuat mai multe verificări la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Oamenii lui Kovesi îi acuză pe cei din Executiv că au divulgat ilegal presei informații dintr-un dosar aflat în cercetare. În acest caz presa avea dreptul să afle informații de la descinderile DNA cel puțin la fel de mult ca și SRI din dosarul Mazăre. Ne întrebăm dacă Parchetul se va sesiza după noile dezvăluiri.