RELIGIE | Al Doilea Paști

RELIGIE | Al Doilea Paști

Postul Adormirii Maicii Domnului (sau al Sântămăriei, cum este cunoscut în popor) este unul dintre cele patru mari posturi de peste an (alături de cele ale Crăciunului, Paștilor și Sfinților Apostoli Petru și Pavel).

Durează două săptămâni, de la 1 la 14 august inclusiv, și are rolul de a-i pregăti pe creștini pentru cele două mari sărbători din această lună (Schimbarea la Față – 6 august și Adormirea Maicii Domnului – 15 august). Este cel mai nou dintre cele patru posturi: a apărut în secolul V, când s-a cristalizat și dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului era diferită în funcție de zone: creștinii din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce creștinii din Constantinopol posteau patru zile, iar cei din Ierusalim, opt. Alte comunități posteau toată luna august sau toată luna septembrie (de pildă apusenii, așa cum fac și în zilele noastre). Uniformizarea datei și duratei postului Adormirii Maicii Domnului, așa cum sunt ele astăzi, are loc abia în secolul XII, la sinodul local de la Constantinopol din 1166, condus de patriarhul Luca Crysoverghis.

Deoarece, după ce a murit, Născătoarea de Dumnezeu a fost ridicată cu trupul la Ceruri, mormântul ei fiind descoperit gol, ortodocșii greci numesc Adormirea Maicii Domnului „Al doilea Paști”. De altfel și cele două posturi se aseamănă prin asprimea lor. Tipicul cel Mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ca în postul Adormirii Maicii Domnului, în zilele de luni, miercuri și vineri. să se ajuneze până la Ceasul IX (ora 15.00), când se consumă hrană uscată, iar marțea și joia să se consume fierturi. Sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin, iar de Schimbarea la Față este și dezlegare la pește. Evident, însă, fiecare trebuie să postească așa cum îi recomandă duhovnicul său. În orice caz, însă, postul trupesc fără înfrânarea sufletului este lipsit de orice valoare. De aceea, se spune că rugăciunea și faptele bune sunt cele două aripi ale postului.