Academia Română intervine în criza politică: “este un gest iresponsabil în perspectiva menţinerii păcii sociale”

Academia Română intervine în criza politică: “este un gest iresponsabil în perspectiva menţinerii păcii sociale”

Academia Română a reacţionat astăzi faţă de posibila înţelegere între gruparea Dragnea-Tăriceanu şi UDMR de a stabili data de 15 martie ca ziua maghiarilor din România. Membrii Academiei atrag atenţia printr-un comunicat de presă că ungurii sărbătoresc în data de 15 martie unirea Ardealului cu Ungaria şi că stabilirea acestei date ca o sărbătoare oficială este un gest iresponsabil în perspectiva menţinerii păcii sociale.

Pe 15 martie 1848 ungurii conduşi de Petofi Sandor şi mobilizaţi de poeziile sale patriotice au ridicat mulţimile. La finalul zilei, programul în 12 puncte, printre care şi unirea Ungariei cu Transilvania, a fost acceptat de parlamentul de la Bratislava şi Curtea Imperială de la Viena.

“Există momente când un popor nu poate să tacă. Există momente în istorie când conştiinţa naţională a celor care conduc vremelnic destinele unei naţiuni scade sub cota de alarmă. Sunt acele momente când totul pare de vânzare, totul se negociază, totul se relativizează, tot ce este sfânt şi intangibil devine simplă marfă pe taraba politicii”, scriu membrii Academiei Române.

Ei atrag atenţia că stabilirea datei de 15 martie ca zi a maghiarilor din România va anula toate eforturile de sărbătorire a Centenarului unităţii naţionale. “A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România înseamnă o încurajare tacită a revendicărilor cercurilor extremiste maghiare care au început deja o veritabilă campanie internă şi internaţională în pespectiva a 100 de ani de la Trianon. A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România este un gest iresponsabil în perspectiva menţinerii păcii sociale interne, exemplară în ţara noastră, în condiţiile în care drepturile minorităţilor de aici depăşesc normele europene în materie”, avertizează Academia Română.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducerea instituţiei îşi justifică intervenţia în scandalul politic al momentului prin faptul că  “În aceste momente, este datoria tuturor celor care trebuie să vorbească să iasă în faţă şi să spună lucrurilor pe nume. Conştiinţa naţională a unui popor are nevoie să

se exprime prin instituţiile sale. Iar Academia Română este principala instituţie a conştiinţei naţionale a românilor. Acestă menire este inserată în actul ei de naştere, proiectul ei constitutiv, rostul instituţiei şi destinul său primordial”.