Ochi pentru ochi: kurzii revendincă doborârea elicopterului cu 13 militari turci la bord, după ce armata turcă a omorât același număr de militanți PKK

Ochi pentru ochi: kurzii revendincă doborârea elicopterului cu 13 militari turci la bord, după ce armata turcă a omorât același număr de militanți PKK

Separatiştii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au afirmat astăzi că au doborât un elicopter militar turc care s-a prăbuşit miercuri cu 13 soldaţi la bord în sud-estul Turciei. Aparatul ''a devenit ţinta uneia dintre unităţile noastre aflate în zonă. Elicopterul, care a fost atins, s-a prăbuşit vrând să se îndepărteze'', a afirmat aripa militară a PKK, citată de Firat, agenție de știri apropiată kurzilor.

Statul major turc a afirmat miercuri că aparatul s-a prăbuşit după ce s-a lovit ''accidental'' de o linie de înaltă tensiune în provincia Sirnak, în sud-estul cu populaţie majoritar kurdă din Turcia, precizând că a fost deschisă o anchetă. Prăbuşirea elicopterului a provocat o puternică emoţie în Turcia, unde funeraliile militarilor au fost transmise în direct la principalele canale de televiziune.

La sfârșitul săptămânii trecute, armata turcă a anunțat că a ucis 13 militanţi ai Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în timpu unor atacurilor aerienece au avut loc în nordul Irakului. Forțele aeriene turce au au lovit şapte ţinte ce aparțin Partidului Muncitorilor din Kurdistan în regiunea Avasin-Basyan din nordul Irakului, eliminând militanţii suspectaţi că se pregătesc pentru un atac, a declarat  un purtător de cuvânt al armatei turce.

Revolta PKK din sud-estul Turciei durează deja de trei decenii, având baze în munţii din nordul Irakului, în apropiere de graniţa cu Turcia. PKK este considerat grup terorist de către Turcia, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Kurzii cer de la sfârșitul Primului Război Mondial dreptul de a-și înființa un stat al lor, fiind unul dintre cele mai vechi popoare din zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News