Cristi Danileţ se opune desecretizării arhivei SIPA

Cristi Danileţ se opune desecretizării arhivei SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat în această dimineţă că va desecretiza arhiva SIPA. Asta după ce ieri ceruseră acest lucru Mariana Ghena, preşedinta CSM, Cristina Tarcea, preşedinta ÎCCJ, Dana Gîrbovan, preşedinta UNJR, dar şi lideri politici. Există însă un om care nu vrea această descretizare, despre care toată lumea spune că ar rezolva problema şantajului asupra magistraţilor. Cristi Danileţ i-a trimis astăzi Ministrului Justiţiei o scrisoare deschisă în care îi cere ca arhiva SIPA să rămână secretă.

Danileţ scrie că “SIPA este o episod urât în istoria justiției românești. Ani de-a rândul magistrații au fost spionați, probabil și controlați ori șantajați, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat în perioada 1991-2005 în subordinea ministrului justiției și care ar fi trebuit să se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar” Acesta spune că în acea arhivă se află informaţii care privesc şi aspecte profesionale, dar şi personale.

Danileţ crede că publicul nu trebuie să ştie ce conţine arhiva

“Față de conținutul unor documente aflate acolo și la care am avut acces (note informative realizate în urma discuțiilor  cu diverse persoane, consultării de dosare judiciare ori filaje realizate de agenții SIPA) consider că acestea nu trebuie să devină accesibile publicului! Nu există niciun interes al publicului să afle zvonuri, bârfe, scenarii privind magistrații sau orice altă informație de acest gen”, scrie Danileţ, cel care conform stenogramelor Wikileaks i-a informat totuşi pe americani despre conţinutul dosarelor aflate în arhiva SIPA.

Propune ca să fie distrusă

“Elementele adunate de acest serviciu secret în mod nelegal nu trebuie să devină instrumente de amenințare sau batjocorire a judecătorilor și procurorilor, indiferent că sunt în funcție sau care și-au încetat deja activitatea. După mine, acele documente nu prezintă niciun fel de credibilitate, iar după inventarierea lor și separarea de celelalte documente interesând chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajaților SIPA și informatorilor acestora), ele  trebuie imediat topite”, este soluţia pe care i-o oferă Danileţ lui Tudorel Toader. El spune că “numai în acest fel se poate pune capăt activității de control a carierei magistraților de către factori politici și servicii secrete din perioada 1997-2004”.