O săptămână de FOC în Parlament. Audieri în Comisia SRI, ANCHETĂ pentru alegerile din 2009 și legi IMPORTANTE

O săptămână de FOC în Parlament. Audieri în Comisia SRI, ANCHETĂ pentru alegerile din 2009 și legi IMPORTANTE

Înfiinţarea Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 şi audierea lui Dan Andronic de către Comisia SRI sunt doar două teme pe agenda Parlamentului în zilele următoare.De asemenea, va fi depusă Legea salarizării și vor fi reluate dezbaterile pe modificările la legile Justiţiei.

Astăzi, după amiază, și Camera Deputaților și Senatul sunt aștepatate să se reunească în plen. Începând cu ora 13,00 va fi convocat Biroul permanent la Senat urmat de lucrări în grupurile parlamentare şi plen de la ora 16,00. Sesiunea de vot pentru legile cu caracter organic va începe la ora 17,00. La Camera Deputaților, Biroul Permanent va avea loc la ora 14.00.  

Comisa de anchetă   

Săptămâna aceasta va fi înființată comisia  parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009, solicitată de PSD şi ALDE. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au cerut, săptămâna trecută, anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Totodată, Liviu Dragnea și-a anunțat intenția de a prezida această comisie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andronic a publicat, lunea trecută, un articol în EVZ, în care a scris că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. 

"Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Tăriceanu şi am stabilit să fixăm această comisie de anchetă. În 2009 mergeam la toate emisiunile cu o geantă cu dovezi, cu puncte de vedere, prin care încercam să arăt că au fost fraudate alegerile. Atunci am primit informaţii despre tot felul de grupuri de astea de analiză în care erau mai mulţi oameni implicaţi. Am vorbit cu colegii mei dacă pot să fiu preşedinte al acestei comisii”, a spus Dragnea.

„Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii că au participat în legătură cu acele alegeri. Absolut toţi. Şi ministrul Baconschi, şi şeful STS, domnul Blaga, mai mulţi cetăţeni din România despre care noi aveam informaţii la vremea aia şi sunt sigur că în zilele următoare vor mai apărea informaţii. Sper să să ajungem la adevăr şi sper, cu această comisie şi cu alte anchete pe care trebuie să le facă comisia de control SRI, să aducem la lumină toate discuţiile despre implicarea unor instituţii în politică, alegeri, justiţie. Cred că săptămâna viitoare putem înfiinţa comisia de anchetă", a adăugat Liviu Dragnea, la Antena 3.  

Legea salarizării   

Depunerea Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri bugetare a fost amânată săptămâna trecută. 

"Nu. Eu nu vreau să-l depun azi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să-l publicăm şi în presă, să-şi mai dea lumea cu părerea", a spus Liviu Dragnea, întrebat dacă proiectul legii salarizării unitare se va depune săptămâna trecută la Parlament, aşa cum s-a anunţat.  

Legile Justiției   

Tot în  această săptămână, Senatul ar trebuie să reia dezbaterile pe modificările la legile Justiţiei, pe care le-a sistat în urmă cu două săptămâni la solicitarea CSM.

Comisia juridică a Senatului a amânat, în şedinţa din 5 aprilie, pentru două săptămâni, dezbaterile pe mai multe proiecte de lege, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o solicitare în acest sens.