Klaus Iohannis a dezvăluit "informaţii" despre DNA, Kovesi şi evaluarea Ministrului Justiţiei

Klaus Iohannis a dezvăluit "informaţii" despre DNA, Kovesi şi evaluarea Ministrului Justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că are "informaţii" potrivit cărora nu va fi cerută sancţionarea sau demiterea Laurei Codruţa Kovesi pentru ancheta privind OUG 13.

"Unu la mână: sunt foarte multumit de activitatea procurorilor-sefi ai DNA si DIICOT si de cea a Procurorului General. Doi: sincer, nu cred ca cineva va solicita asa ceva. Dar e bine să se facă evaluări, pentru că îi ajută pe cei implicați să-și facă treaba mai bine (...) In politica se discuta multe lucruri, şi ce trebuie, şi ce nu trebuie, dar eu nu cred ca se va ajunge la asa ceva", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, despre evaluarea 

Întrebat pe ce se bazează, el a răspuns: "Pe informatii"

"Nu există niciun demers în sensul revocării. Haideți să așteptăm evaluarea Ministerului Justiției. Haideți să facem diferența între speculații și fapte", a spus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminica trecută, la Antena 3, că se va întâlni, în zilele următoare, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru a discuta despre ancheta legată de OUG 13, arătând că nu exclude posibilitate ca cei doi să demisioneze. 

"Zilele următoare, voi avea discuţii cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, domnul Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constituţional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Veneţia. (...) Sigur, eu nu exclud ca, în lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziţionat, repet, la dispoziţii legale, constituţionale şi chiar în dezbaterile din spaţiul public, într-o perioadă atât de sensibilă", a declarat ministrul Justiţiei. 

Întrebat ce va face dacă cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: "Nu aş vrea să speculez că ştiu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Şi veţi spune dumneavoastră: Şi dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (...) În paralel, probabil începând de mâine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiţiei, voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Şi atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuţia cu dânşii şi voi face această evaluare pe două direcţii, voi stabili măsurile pe care le voi lua".