FMI, mai preocupat de JUSTIȚIE decât de economia României

FMI, mai preocupat de JUSTIȚIE decât de economia României

O delegație a Fondului Monetar Internațional, condusă de șeful Misiunii FMI pentru România și Bulgaria, Reza Baqir, s-a întâlnit cu liderii PNL. Chiar dfacă au fost abordate și subiecte economice, oficialii au fost mai interesați de aspectele legate de lupta anticorupție din țara noastră, arătându-se mai îngrijorați de derapajele din Justiție, au spus surse liberale pentru EVZ.

"Au avut multe comentarii pe justiție, pe derapajele cu justiția și s-au arătat îngrijorați de treaba asta. Erau îngrijorați de OUG 13", au explicat sursele EVZ. 

Delegația nu a părut prea îngrijorată, atunci când liberalii le-au transmis că sunt preocupați de supradimensionarea veniturilor bugetare. Liderii PNL le-au spus că această supradimensionare este făcută de Guvernul Grindeanu mai ales în zona absorbției fondurilor UE, în încercarea de  a masca deficitul bugetar.

"Au fost cam pozitivi pe chestiunile bugetare sau cel puțin nu au părut foarte îngrijorați. Poate e și o chestiune politică. Adică FMI nu este o instituție bancară, iar ei sunt mai mult ca niște politicieni în vorbire, în discurs", au precizat aceleași surse, pentru EVZ. 

În legătură cu aspectele legate de justiție, PNL a accentuat "necesitatea eliminării inițiativelor care slăbesc lupta anticorupție", potrivit unui comunicat de presă al partidului. 

Din partea liberalilor au participat la întrevedere președintele interimar al PNL, prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu senatorul Florin Cîţu și Andreea Paul. Din componența delegației FMI au făcut parte și reprezentantul României la FMI, Cezar Boțel, și Alejandro Hajdenberg, reprezentantul regional al FMI pentru România și Bulgaria.

Fondul Monetar Internațional va prezenta, săptămâna viitoare, un raport despre situația financiară și estimările pentru țara noastră.

Deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2017 şi de 3,9% în 2018

Cu toate că cei din coaliția de guvernare au spus că deficitul bugetar pe acest an va fi sub 3%, Comisia Europeană a estimat că deficitul va fi de 3,6%, iar anul viitor va crește la 3,9% din PIB. Motivul ar fi reducerile semnificative de taxe şi a majorării cheltuielilor publice, se arată în raportul de ţară publicat în luna februarie de Comisia Europeană.

Reprezentanții Comisiei Europene consemnează în raport că politica fiscală a României a devenit pro-ciclică în 2016, procesul de consolidare fiind inversat, ceea ce va duce la creşterea deficitului bugetar.

România a înregistrat, anul trecut, un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Deficitul structural va urca la rândul său de la sub 1% din PIB în 2015 la circa 4% în 2017, peste obiectivul pe termen mediu.Totodată, ponderea datoriei publice în PIB va creşte, dar va fi totuşi sub limita de 60% din PIB acceptată în Uniunea Europeană.

Creşterea economică a atins în 2016 un maxim post-criză de 4,9%, alimentată de cererea internă ridicată, generată de politicile fiscale pro-ciclice. Comisia a confirmat totodată estimările unei creşteri economice de 4,4% în 2017 şi de 3,7% în 2018, publicate în raportul de primăvară.

În raport se mai arată că deficitul de cont curent s-a amplificat în 2016 şi va continua să o facă, alimentat de creşterea importurilor, pe fondul cererii interne ridicate. Consumul privat a continuat să crească anul trecut, susţinut de majorările de salarii şi reducerea taxelor indirecte.

În timp ce investiţiile private au fost susţine de nivelul scăzut al dobânzilor şi de încrederea investitorilor, investiţiile publice au scăzut în 2016, din cauza accesării scăzute a fondurilor europene. Bugetul pe 2017 al României este fundamentat pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit bugetar de 2,99%.