PSD2 bulversează, de mâine, plata cu cardurile bancare

PSD2 bulversează, de mâine, plata cu cardurile bancare

Noua directivă europeană PSD2, cu privire la autentificarea clienţilor, intră în vigoare de mâine şi aduce schimbări semnificative

Directiva PSD2 este actul normativ european care reglementează serviciile de plată şi are ca scop îmbunătăţirea standardelor pe baza cărora se efectuează plăţile în UE încât acestea să devină mai sigure şi mai eficiente.

Asta înseamnă că un client va trebui să parcurgă paşi adiţionali pentru validarea/autorizarea plăţilor online şi în magazine.  Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar și să se introducă codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

BNR spune că neîndeplinirea obligaţiei de transpunere a directivei privind serviciile de plăţi poate determina Comisia Europeană să meargă chiar până la a propune Curţii de Justiţie a UE aplicarea unor sancţiuni pecuniare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directiva privind serviciile de plată în piaţa internă – payments services directive 2 - PSD2 – nu este încă transpusă în legislaţia românească, fiind în dezbatere în Senat, iar neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a măsurilor privind transpunerea acestei directive în timp util poate determina Comisia Europeană să meargă chiar până la a propune Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (UE) aplicarea unor sancţiuni pecuniare împotriva României, reiese din informaţiile transmise de banca centrală, citată de Ziarul Financiar.