După un an de anchete, dosarul pestei porcine este tot în faza „in rem”
- Surcel Vasile
- 7 septembrie 2019, 11:37
După un an de investigații în dosarul pestei porcine, procurorii de la Parchetul General au anunțat că se află tot în faza „in rem” .
RTNews redă răspunsul Parchetului General la o cerere legată de stadiul anchetelor privitoare la faza în care se află ancheta privitoare la răspândirea epidemiei de pestă porcină.
Din acest răspuns rezultă că dosarul privind modul în care ANSVSA a gesionat răspândirea pestei porcine este tot în faza in rem de anchetă, după un an de „investigații”.
Investigația in rem presupune faptul că anchetatorii au indicii că s-ar fi comis infracțiunile de neglijență în serviciu și răspândirea bolilor la animale și la plante, dar nu știu cine sunt autorii acestor fapte.
Anul trecut, pe 5 septembrie, Klaus Iohannis, președintele României, a emis un comunicat de presă în care a cerut „instituțiilor abilitate” verificarea „modului în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane”.
Imediat, Parchetul General, condus atunci de Augustin Lazăr a anunțat că, încă din 3 septembrie, a început urmărirea penală in rem pentru răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu.
La un an de la această dată ancheta Parchetului General este tot in rem, deși în 2018 existau informații că omul vizat este Geronimo Brănescu, șeful ANSVSA, propulsat în funcție de Liviu Dragnea.
Numărul focarelor de pestă porcină a crescut vertiginos. Numai în luna iulie 2019, numărul focarelor de pestă porcină s-a dublat. Dacă pe 10 iulie erau 192 de focare, pe 24 iulie erau înregistrate 416 de cazuri, județul cu cele mai multe gospodării afectate (169) fiind Teleorman.
Potrivit ANSVSA, pe 3 septembrie 2019, pesta porcină era prezentă în 316 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1108 de focare.
De la debutul epidemiei în 31 iulie 2017, în total, au fost omorâți aproape 450.000 de porci afectați de boală. Până la data de 3 septembrie 2019 au fost despăgubiți peste 9.600 de proprietari. Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la peste 258 milioane de lei, adică peste 54 de milioane de euro.
Izbucnirea în România a bolii extrem de contagioase este „un amestec nefericit de politică, dezorganizare și ineficiență” declara în august Ioan Ladosi, președintele Asociației Române a Producătorilor de Porci, care reprezintă producătorii a peste 80 la sută din efectivele de porcine din țară.