UPDATE. Nucleara pentru Diaspora! Urmăriți peste tot. Ce spune Teodorovici
- Bancila Irina
- 5 septembrie 2019, 14:01
Românii nu scapă nici în străinătate de mâna lungă a Fiscului din țara natală, din care mulți au plecat exact din cauza serviciilor oferite de la Buget
UPDATE - „Ideea este aceea de a simplifica foarte mult şi de a debirocratiza practic încă o zonă a ANAF şi mai ales pentru a îmbunătăţi relaţia statului pe zona de Fisc cu românii care trăiesc în afara ţării. Trebuie menţionat de la început că este o chestiune opţională şi este o măsură care să îi sprijine pe românii care doresc, opţional, să se înregistreze în sistemul pe care noi îl avem deja stabilit din 2018 la nivel naţional, acest sistem, acest Spaţiu Virtual în care deja peste un milion de români s-au înscris.
Este un număr foarte mare, dacă ţinem cont că la începutul anului 2018 erau, cred, sub 250.000 de români în acest sistem. Este, practic, o propunere pentru cei care trăiesc în afara ţării de a folosi un astfel de sistem, de a se înrola în acest sistem dacă doresc. Şi dacă acest lucru se doreşte, atunci, prin ambasade şi consulate, ei primesc acele parole pentru a intra în sistem, pentru a nu mai veni până în ţară pentru a lua aceste parole. E o simplificare, spunem noi, radicală. Şi este un mijloc de comunicare între stat şi contribuabil”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.
Ambasadele şi consulatele României din străinătate vor trebui să îi identifice pe toţi românii stabiliţi în străinătate, pentru ca ANAF să-i poată înregistra în Spaţiul Privat Virtual (SPV), portal prin care Fiscul le va urmări rezidenţa fiscală şi le va comunica dacă au taxe de plătit în ţară.
Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de ordin în care susţine că este „necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului Spaţiul privat virtual”.
Necesitatea vine din faptul că mulţi cetăţeni români domiciliază sau lucrează în străinătate şi din faptul că este interesul statului român de îndeplinire a obligaţiilor fiscale de către toţi contribuabilii, indiferent dacă sunt pe teritoriul României sau domiciliază sau muncesc în străinătate, potrivit Ministerului de Finanțe.