Bulgarii aerisesc țara după soldatul sovietic eliberator

Bulgarii aerisesc țara după soldatul sovietic eliberator

Ministerul bulgar de Externe a condamnat ieri o expoziție care se va deschide la Sofia pe tema „eliberării de nazism a Europei de Est” de către Armata Roșie, afirmând că regiunea a fost supusă timp de o jumătate de secol la represiune cu ajutorul „baionetelor sovietice”.

Într-un comunicat, ministerul de Externe al Bulgariei – țară care, timp de decenii, a fost un satelit sovietic în Europa de Est, a cerut misiunii diplomatice ruse la Sofia să „nu ia poziții în favoarea unei afirmații istorice dubioase” care trata sosirea forțelor sovietice, în 1944, drept „liberare”.

Potrivit comunicatului, această poziție echivalează cu o ingerință în afacerile interne ale Bulgariei, acum țară membră a UE și a NATO, scrie The Moscow Times.

Recunoscând rolul crucial jucat de URSS în înfrângerea Germaniei naziste, în cursul celui de-al doilea Război Mondial, MAE bulgar a declarat că Uniunea Sovietică a tăiat cu forța țările Europei de Est de restul continentului, în timpul Războiului Rece.

„Baionetele armatei sovietive au adus popoarelor Europei Centrale și de Est o jumătate de secol de represiune, de represiune a conștiinței civice, de dezvoltare economică deformată și de rupere de țările europene dezvoltate”, se arată în comunicatul ministerului bulgar.

Relații gazoase cu Putin

Fie și în ciuda criticilor acerbe ale Sofiei, Bulgaria întreține în general relații amicale cu Rusia contemporană. Nu de altceva, dar Vladimir Putin este principalul furnizor de energie al Bulgariei.

Expoziția, intitulată „75 de ani de la eliberarea Europei de Est de nazism”, se va deschide lunea viitoare, la Centrul rus de cultură și informații din Sofia.

La 9 septembrie 1944, la o zi după ce Armata Roșie a invadat Bulgaria, o lovitură de stat a plasat țara pe orbita sovietică, devenind unul din cei mai ascultători și supuși sateliți ai Moscovei, sub un regim comunist radical, timp de 45 de ani.

20.000 de oameni au murit de fericire comunistă. La propriu

La 30 de ani de la căderea comunismului, Bulgaria, condusă de partidul de centru-dreapta GERB, trebuie încă să-și înfrunte trecutul. Nostalgicii afirmă că, în regimul comunist, rata criminalității era mult mai scăzută, educația era gratuită, la fel și asistența medicală, în timp ce alții denunță represiunea comuniștilor, încălcarea libertăților individuale, totalitarismul.

Simpatizanții Partidului Socialist bulgar (fost comunist), a doua cea mai mare formațiune politică a țării, comemorează fiecare 9 septembrie și depun flori la monumentul armatei sovietice. Partidele liberale și de dreapta denunță această dată și aduc omagiu celor peste 20.000 de persoane care au fost executate de regimul comunist din motive politice sau care au murit în închisorile vechiului regim.

Ne puteți urmări și pe Google News