INDICELE IMOBILIAR. Cu cât au scăzut preţurile la locuinţe în 2011
- Cristina Sb îrn
- 25 decembrie 2011, 21:32
În primele şase luni ale acestui an preţurile locuinţelor la nivel naţional au scăzut cu 5,5%, potrivit indicelui imobiliar realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare scădere s-a înregistrat în Capitală. În perioada aprilie-iunie, apartamentele din Bucureşti s-au vândut cu circa 7,5% mai ieftin decât în perioada octombrie-decembrie a anului trecut.
În restul ţării în primele şase luni ale acestui an, potrivit indicelui imobiliar întocmit de INS, preţurile apartamentelor s-au redus cu doar 3,9%. Într-o perioadă de un an şi şase luni, respectiv din primul trimestru al anului trecut şi până în trimestrul doi al acestui an, în Capitală preţul la care au fost tranzacţionate apartamentele a scăzut cu circa 16%, în timp ce în restul ţării scăderea a fost de circa 11%.
Faţă de preţurile din 2009, în al doilea trimestru din acest an, apartamentele din Bucureşti s-au ieftinit cu 23,2%, iar cele din alte oraşe din ţară, cu 12,3%. Preţul caselor de la sate s-a prăbuşit în prima jumătate a lui 2011 Cea mai mare ieftinire au înregistrat-o casele de la sate, al căror preţ a scăzut, în perioada ianuarie-iunie 2011, cu aproximativ 9% faţă de ultimul trimestru al anului trecut. Casele din mediul urban nu s-au tranzacţionat în trimestrul doi al acestui an cu mai puţin de 2,2% faţă de ultimele trei luni ale lui 2010. Potrivit datelor furnizate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), în perioada ianuarie-septembrie 2010, au fost încheiate 281.825 de tranzacţii imobiliare, în urma cărora s-au achitat taxe în valoare de 373.274.533 lei. Indicele INS se calculează pe baza preţurilor declarate la notari. Acesta reflectă realitatea din piaţă în măsura în care şi preţurile declarate la notari sunt corecte. Nu puţine sunt, însă, cazurile în care la notari se declară preţuri de vânzare mai mici pentru a se plăti taxe mai mici. Citiţi şi:
- Tot mai puţini români se visează proprietari
- Românii şi-au schimbat atitudinea: vor mai multe apartamente de închiriat
- Preţul apartamentelor vechi coboară cu câteva procente pe final de an
- Chiriaşii se mută la periferie
- Românii, limitaţi la spaţiu de preţurile mari
- Cât câştigi dacă nu faci credit şi stai cu chirie
- STUDIU: Preţurile locuinţelor vor mai scădea şi în 2012
- Cu cât se vând apartamentele noi cu 3 şi 4 camere din Capitală
- Cât te costă să fii chiriaş într-un ansamblu rezidenţial