Topul sporturilor pe care trebuie să le practici în vacanţa de iarnă, PLUS o nouă metodă de distracţie pe zăpadă|VIDEO
- Dan Istratie
- 12 decembrie 2011, 22:50
Pentru un sistem imunitar mai puternic, care să ne apere de răcelile şi gripele care ne pândesc în această perioadă a anului, avem nevoie nu doar de o alimentaţie sănătoasă, ci mai trebuie să facem şi mişcare.
Iarna nu este tocmai anotimpul care să te îmbie să ieşi din casă şi să faci mişcare. Cel puţin nu pentru prea mult timp. Poate părea mai bine să stai în casă, la adăpopstul căldurii, însă corpul are nevoie şi de exerciţii fizice şi de aerul rece dar curat de afară.
Vă propunem 5 dintre cele mai iubite sporturi de iarnă, de la schi sau snowboarding până la patinaj. Este obligatoriu ca în sezonul rece, mai ales în perioada concediilor, să facem cât mai multă mişcare, pentru că este şi distractiv, evităm kilogramele în plus fără prea mare efort şi este benefică şi sănătăţii.
Patinaj
Dacă nu locuieşti într-o zonă munte ca să poţi merge la schi sau într-o mică drumeţie pe munte, dacă nici vremea nu este favorabilă şi nu a nins încă destul ca să faci un om de zăpadă, nu dispera, mai există alternative. În majoritatea oraşelor există un patinoar interior care funcţionează chiar şi atunci când vremea nu e tocmai bună.
Închiriatul patinelor nu e tocmai scump, gheaţa e mai mereu plină şi de oameni începători aşa că nu te vei simţi singurul necunoscător dacă nu ai mai încercat până acum.
Ţine gleznele drepte, ridică privirea din pământ şi vei fi pe cale să arzi 500 de calorii într-o singură oră, poate chiar mai mult dacă eşti începător şi adaugi şi emoţiile.
Schiatul
Presupune ceva mai mult efort ca patinajul deoarece trebuie să te deplasezi până la munte şi mai depinzi şi de vreme. Cu toate astea, schiatul este un sport care pune în mişcare toate grupele de muşchi şi îmbunătăţeşte ritmul cardiac. Sigur că o să ai parte de câteva zile de febră musculară, însă schiatul te va ajuta să obţi o flexibilitate mai bună a membrelor, umerilor şi spatelui.
Unde mai pui că într-o singură oră de schiat arzi 450-500 de calorii.
Snowboarding
Cândva era considerat un sport la modă doar printre cei mai tineri. Snowboardingul şi-a câştigat tot mai mulţi adepţi, de toate vârstele, în ultimii 15 ani. Poate şi pentru că este mai puţin costisitor şi mai uşor de învăţat ca schiatul. La fel ca şi în cazul schiatului, acest sport te ajută să te menţi în formă, însă cei care au experienţă avertizează că durerile musculare de a doua zi ar putea fi mai puternice decât te-ai putea aştepta.
În funcţie de cât de mult efort eşti dispus să risipeşti, poţi arde între 300 şi chi 600 de calorii pe oră atunci când te dai cu placa de snowboard.
Jogging Chiar dacă nu este neaparat un sport de iarnă, o alergare uşoară nu strică, indiferent de anotimp. Alergarea este recomandată pentru toate efectele ei benefice asupra sănătăţii. Cei care vor să îşi ţină kilogramele sub control apelează adesea la acest exerciţiu fizic.
Faptul că alergi în zone în care s-a depus un strat subţire de zăpadă sau că trebuie să te fereşti sau să calci cu atenţie în zonele cu pojghiţă de gheaţă, toate astea duc la o ardere a caloriilor mai intensă, aproximativ 100 de calorii la un kilometru şi jumătate.
Snowshoes sau rachete de zăpadă
Dacă nu ai încercat niciodată snowshoes, vacanţa asta ar fi momentul ideal să îşi pui rachetele de zăpadă în picioare. Pare amuzant dar în realitate este de zece ori mai distrativ decât ai crede.
Rachetele de zăpadă, cum mai sunt ele numite, seamănă cu nişte şlapi mai mari. Ei erau folosiţi mai demult de cei care aveau nevoie să parcurgă trasee lungi prin zăpadă. Deşi îţi încetinesc puţin mersul, îţi oferă o stabilitate mai mare pe zăpadă.
Rachetele de zăpadă sunt de mai multe dimensiuni. Se împart în 3 categorii:
- aerobice sau pentru alergări - mici şi uşoare, nu sunt concepute pentru utilizarea pe trasee montane dificile
- recreaţionale - sunt un pic mai mari, concepute să fie folosite pentru drumeţii uşoare până la moderate de 5-8 km
- pentru alpinism - sunt cele mai mari, create pentru urcări dificile, trasee lungi şi suprafeţe grele
Cele mai mari rachete de zăpadă necesită şi cel mai mare consum de energie. În funcţie de durata utilizării lor şi de mărimea lor, poţi arde 500 de calorii pe oră.