Incest la duş: Cea mai proastă scenă de sex din cărţile anului

Incest la duş: Cea mai proastă scenă de sex din cărţile anului

Romancierul american David Guterson a câştigat o "distincţie" literară deloc râvnită, de la revista "Literary Review", pentru descrierea unei scene de sex între mamă şi fiu în romanul "Ed King".

Premiul Bad Sex in Fiction, decernat anul acesta pentru a 19-a oară, a devenit cunoscut deja şi le-a fost acordat în trecut lui John Updike (premiat pentru întreaga carieră), Tom Wolfe şi Norman Mailer. David Guterson a câştigat anul acesta - luându-le faţa unor nume sonore precum Stephen King şi Haruki Murakami - datorită celui de-al cincilea roman al său, "Ed King", o adaptare modernă a tragediei lui Oedip. Natural, din carte nu putea lipsi o scenă de sex între mamă şi fiu, însă felul în care acesta a conceput-o nu ajută prea mult cititul efectiv al paginilor.

"Oedipus practic a inventat noţiunea de sex rău, aşa că nu sunt deloc surprins", a declarat Guterson la aflarea veştii că a câştigat premiul, informează BBC. Autorul nu a reuşit să ajungă la Clubul Naval şi Militar In and Out (chiar şi numele acestuia are conotaţii sexuale, "Înăuntru şi afară"), unde a avut loc ceremonia de premiere. Editorul cărţii sale a ridicat statueta - un picior de ghips - în numele său.

Premiul a fost iniţiat de jurnalistul şi scriitorul Auberon Waugh, în 1993, pe când acesta era editor la revista "Literary Review". Motivaţia lui pentru fondarea Bad Sex in Fiction Award a fost "de a atrage atenţia şi a descuraja utilizarea dezgustătoare, lipsită de bun simţ, adesea superficială a pasajelor de descriere sexuală în romanul modern".

Descrierea câştigătoare

Romanul "Ed King" transpune tragedia lui Sofocle "Oedipus Rex" în oraşul american Seattle, la sfârşitul secolului XX. Personajul principal e un băiat abandonat de părinţii lui, care ajunge să fie unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei şi care îşi omoară tatăl şi ajunge să facă sex cu propria mamă, fără a şti asta. Romanul cuprinde mai multe pagini de acte intime explicite, despre care "Washington Post" a spus că sunt "naraţiuni cu palmele umede". David Robson de la "Express" a scris într-o recenzie a cărţii că "descrierile lui Guterson ale incestului hiperactiv sunt insuportabile, şi nu într-un mod pozitiv".

Pasajul care i-a asigurat victoria lui Guterson, potrivit BBC, începe aşa: "Ed avea mâinile la ceafă, ca cineva abia arestat, în timp ce ea îl molesta cu o bucată de săpun. După o vreme şi-a închis ochii, iar Diane, folosindu-se acum de unghiile ei şi începând cu faţa lui, l-a ajutat cu două mâini experimentate, cu una strângând bijuteriile de familie, cu cealaltă, viguroasă, i-a aplicat tratamentul săpun-şi-apă- caldă. Nu i-a luat mult frumosului şi perfectului Ed King să ejaculeze pentru a cincea oară în 12 ore, arătând ca o statuie dintr-o baie publică romană. Apoi s-au clătit, s-au uscat, s-au îmbrăcat şi au luat prânzul într-un restaurant scump".

Murakami compară vaginul cu urechea

Printre nominalizaţii de anul acesta s-au strecurat şi Haruki Murakami, cu romanul "1Q84" (apărut în România la Editura Polirom), Stephen King, cu romanul "11.22.63", James Frey cu "The Final Testament of the Holy Bible", Chris Adrian cu "The Great Night", Lee Child cu "The Affair", Christos Tsiolkas, cu al său "Dead Europe", şi "On Canaan's Side", de Sebastian Barry.

Murakami, care a mai demonstrat şi în "În căutarea oii fantastice" că este îndrăgostit de urechile feminine, a fost nominalizat pentru un pasaj în care compară un vagin cu o ureche.

"O ureche proaspăt făcută şi un vagin proaspăt făcut sunt extrem de asemănătoare, se gândea Tengo. Ambele păreau a fi îndreptate spre exterior, încercând să asculte ceva cu atenţie - ceva ca un clopot îndepărtat. Dormeam, şi-a dat seama Tengo. Adormise în timp ce avea o erecţie. Şi chiar acum avea o erecţie fermă. Oare erecţia a continuat atât cât a dormit? Sau aceasta era o erecţie nouă, în urma relaxării celei dintâi (ca şi cabinetul secund al Premierului So-and-So)? Cât am dormit? Dar care o fi diferenţa? Încă am o erecţie acum şi nu dă niciun semn că se va încheia. Nici măcar Sonny şi Cher sau înmulţirea numerelor cu trei cifre sau matematicile complexe nu reuşiseră să o oprească."

Stephen King este ceva mai "timid", dar nu mai puţin penibil, în romanul lui "11.22.63", povestea unui bărbat care călătoreşte în trecut şi se opreşte cu câteva zile înainte ca John F. Kennedy să fie asasinat.

"Ea a spus: «Nu mă face să aştept, mi-a ajuns», aşa că i-am sărutat adâncitura transpirată a tâmplei şi mi-am mişcat şoldurile în faţă... Ea a suspinat, s-a retras puţin, apoi şi-a ridicat şoldurile pentru a mă întâmpina. «Sadie? În regulă?». «Dumnezeule », a spus şi eu am râs. Şi-a deschis ochii şi m-a privit cu curiozitate şi speranţă. «S-a terminat sau mai e?» «Mai e puţin», am spus. «Nu ştiu cât. Nu am mai fost cu o femeie de mult timp». S-a dovedit că mai era ceva...".

Premiul a mai avut doi pretendenţi cu şanse mari, potrivit "The Guardian", care citează un editor adjunct de la "Literary Review". În cartea lui Chris Adrian, "The Great Night", un "penis imposibil de elocvent" este folosit foarte eficient, în timp ce "o înghiontea acum din faţă, acum din spate şi acum din lateral". Iar "The Affair" a lui Lee Child are un alt pasaj ridicol. "Apoi era timpul. Am început cu tandreţe. Lung şi lent, lung şi lent. Adânc şi uşor. Ea s-a înroşit şi a suspinat. La fel şi eu. Lung şi lent".

"Ed avea mâinile la ceafă, precum cineva abia arestat, în timp ce ea îl molesta cu o bucată de săpun. După o vreme, şi-a închis ochii, iar Diane, folosinduse acum de unghiile ei şi începând cu faţa lui, l-a ajutat cu două mâini experimentate. (...) Nu i-a luat mult frumosului şi perfectului Ed King să ejaculeaze pentru a cincea oară în 12 ore." DAVID GUTER, scriitor