"Momentul critic e cel în care Bella devine vampir"

"Momentul critic e cel în care Bella devine vampir"

Regizorul Bill Condon a vorbit pentru EVZ despre "Saga Amurg: Zori de Zi", penultimul din serie, cel în care Edward şi Bella au parte de prima noapte.

Producătorii îndrăgitei "Saga Amurg" şi-au dorit ca, pentru ultimele capitole din aventurile muritoarei Bella Swan (Kristen Stewart) şi vampirului Edward Cullen (Robert Pattinson) să angajeze un regizor deja cunoscut la Hollywood. După ce s-au menţionat nume impresionante, precum Gus van Sant sau Sofia Coppola, alesul pentru adaptarea celui de-al patrulea volum din seria de cărţi scrise de Stephenie Meyer a fost Bill Condon.

Scenarist şi regizor apreciat de mult la Hollywood, Condon a primit un Oscar în 1999 pentru scenariul filmului "Sfârşit de drum" şi a mai fost nominalizat o dată, pentru scenariul musicalului "Chicago". A fost scenarist şi pentru Gala Premiilor Oscar, în 2009, gală care i-a adus două nominalizări la Emmy.

La capitolul regie, Bill Condon este responsabil pentru succesul musicalurilor "Dreamgirls", cu Beyoncé şi Jennifer Hudson, şi "Chicago", cu Catherine Zeta-Jones şi Reneé Zelweger, dar şi pentru drame precum "Kinsey", cu Liam Neeson şi Laura Linney.

Condon a acceptat cu entuziasm rolul de regizor de film cu elemente supranaturale şi a vorbit cu EVZ despre provocările acestui job.

EVZ: Ce v-a motivat să regizaţi capitolul final al "Sagăi Amurg - Zori de zi"? Bill Condon: Fiecare regizor a avut o abordare diferită a filmelor, deşi povestea se întinde pe parcursul celor patru romane scrise de Stephenie Meyer. Există o armonie în scrierea poveştii, atât în cărţi, cât şi în scenarii. Însă, în ciuda regulilor, fiecare regizor a făcut filmul în stilul propriu. Am fost încântat de faptul că al patrulea film s-a dovedit a fi cu adevărat diferit de celelalte. Iar apoi, al cincilea, cu totul altfel decât al patrulea. Astfel, îţi oferă şansa de a-ţi pune amprenta pe el.

Producătorii "Sagăi Amurg" şi-au dorit de mult timp să vă aducă în echipă, cum s-a întâmplat în final? Sincronizarea nu a fost punctul nostru forte până acum. Cu "Saga Amurg: Zori de zi" s-a întâmplat chiar în momentul în care aproape acceptasem un alt film. Am primit un telefon, am citit un rezumat brut şi apoi romanul. Am fost încântat de el, în mare parte şi pentru că filmele anterioare au reprezentat structura acestei producţii. Iar acum mi se pare că "Saga Amurg: Zori de zi - Partea 1" şi "Partea 2" sunt actele finale. A fost foarte motivant, o combinaţie între o dramă romantică şi un thriller intens. Ambele idei, deşi în dezacord una cu cealaltă, luate împreună se transformă în ceva unic. De asemenea, întotdeauna mi-au plăcut filmele cu vampiri.

A fost dificilă pentru dumneavoastră experienţa de a regiza un film cu atât de multe creaturi supranaturale? Îmi amintesc prima întâlnire cu producătorii. Am realizat că se întâmplă multe în acest film: sex pentru prima dată între o muritoare şi un vampir, lupi care vorbesc, modul în care îşi formează ei legăturile pe viaţă. Există provocări mari în "Zori de zi - Partea 1", pentru că se pune problema transpunerii unei poveşti într-un film în care spectatorul să creadă, iar câteva dintre aceste idei sunt de-a dreptul science-fiction. M-am întrebat destul de des cum vom putea crea un univers în care spectatorul să-şi dorească cu înfrigurare să intre.

Cum aţi colaborat cu producătorii "Sagăi Amurg"? A fost grozav să îl am pe Wyck Godfrey şi pe co-producătorul Bill Bannerman în acest proiect. Wyck a produs primele trei filme, iar Bill s-a alăturat echipei odată cu "Saga Amurg: Lună nouă" (al doilea film din serie - n.r.). În primul rând, bagajul lor de cunoştinţe este incredibil şi experienţele pe care le-au dobândit în filmele anterioare au fost cruciale pentru acest lungmetraj. Au un mod relaxat de a depăşi problemele şi momentele critice care apar pe platoul de filmare. Mi s-a părut interesant să-i văd în continuare entuziasmaţi de provocările imense pe care le oferă fiecare carte.

Cum s-a ajuns la decizia de a împărţi romanul "Saga Amurg: Zori de zi" în două lungmetraje cu premiere diferite, la distanţă de un an? A fost o alegere unanimă şi raţională. Era destul de limpede cum este structurată acţiunea: cartea finală are trei părţi - începutul şi sfârşitul sunt realizate din perspectiva Bellei, iar cuprinsul din cea a lui Jacob. Momentul critic este cel în care ea devine vampir, scena care marchează sfârşitul primului film. Acţiunea este foarte concentrată în ultimul roman şi ar fi fost greu să redăm totul în 50 de minute. Cu siguranţă am fi fost forţaţi să renunţăm la multe pasaje interesante, deci cea mai bună soluţie era să facem două filme.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/lypkQzHf2V0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Se întâmplă multe în acest film: sex pentru prima dată între o muritoare şi un vampir, lupi care vorbesc." BILL CONDON, regizor

CIFRE

Fanii au stat la coadă pentru premiera din LA

La toate filmele din sagă, fanii au dormit în corturi în faţa cinematografului în care a avut loc premiera oficială, în speranţa de a respira câteva momente acelaşi aer cu actorii lor preferaţi. Primul lungmetraj a avut încasări surprinzătoare, de 392,6 milioane de dolari, iar "Saga Amurg: Lună nouă", din 2009, a câştigat 709 milioane. Cel de-al treilea film, "Eclipsa", a rămas în jurul acestei sume, cu încasări în toată lumea de 698 de milioane de dolari. În total, primele trei filme din serie au încasat 1,8 miliarde de dolari, iar pentru cele două părţi din "Saga Amurg: Zori de Zi" se aşteaptă cifre şi mai mari.

Filmele continuă acum să stabilească recorduri în vânzările de DVD: "Saga Amurg: Lună nouă" s-a vândut în peste patru milioane de exemplare în primul weekend de la lansare, în martie 2010 - o cifră ce depăşeşte "Amurg", care a vândut 3,8 milioane de DVD-uri în primul weekend de la premiera din 2009, urmând apoi să devină lider în vânzări de DVD-uri al anului, cu 9,2 milioane de exemplare vândute. Odată cu lansarea DVDului "Saga Amurg: Eclipsa", franciza a reuşit să vândă peste 25 de milioane de unităţi Blu-ray, doar în Statele Unite.

Condon era nerăbdător să lucreze cu actorii tineri din această poveste axată pe lumea feminină. "Faptul că personajul central este femeie - interpretată de Kristen Stewart - a fost o provocare pentru mine. Sunt un mare admirator al lui Kristen, datorită rolurilor sale de până acum şi a altor lucruri pe care am văzut că le face. Faptul că am putut fi colegi în acest proiect pe parcursul acestor două filme a reprezentat principalul motiv pentru care am acceptat să mă alătur producţiei", spune Condon. 1,8 miliarde de dolari au încasat în lume primele trei filme din "Saga Amurg"