Preşedintele Senatului este pe cale să-şi încheie cariera în rândul social-democraţilor. Ca o premieră, el ar putea fi primul şef de partid exclus din formaţiunea pe care a condus-o timp de cinci ani.
Ziua de 30 noiembrie 2011 ar trebui să fie ultima pe care Mircea Geoană o mai trăieşte oficial ca membru PSD. Dacă Victor Ponta îşi mai menţine intenţia exprimată la ultima şedinţă a conducerii PSD, la data menţionată, la Cluj- Napoca, ar trebui să aibă loc Comitetul Executiv al PSD. Acesta este forul care va bătea în cuie deciza de excludere din partid.
Votul liderilor de filiale înclină net spre aprobarea propunerii făcute de Comisia de Integritate Morală la solicitarea preşedintelui PSD. Comisia este formată din câte un reprezentant al fiecărui lider de filială, iar votul a reflectat instrucţiunile acestora.
De vreme ce votul a fost covârşitor - 43 la 5 - este de aşteptat ca la viitorul CEx, puţinii lideri de filiale pro-Geoană să abandoneze cauza acestuia în faţa raportului de forţe evident nefavorabil.
Şi dat afară, şi umilit
Lui Mircea Geoană nu i s-a dat nici măcar şansa să răspundă acuzaţiilor. Decizia a fost luată înainte de a mai fi ascultat. Preşedintele Comisiei, Dan Şova, l-a convocat la partid ieri la 14.15. Geoană a venit la 14.10 ca să afle că decizia e luată de la ora 14.00. "Nu ne-a anunţat că va veni", a fost explicaţia lui Şova.
Din postura de martir politic fentat până şi de Şova, pentru Geoană nu se întrevede niciun câştig dacă se va folosi cumva de prevederile statutare pentru a contesta o decizie nefavorabilă din partea CExN.
Conform noului statut, "CExN este cel care hotărăşte, în situaţii excepţionale, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excludere din partid a oricăruia dintre membrii PSD, cu 2/3 din voturile membrilor săi".
Comisie pe vechiul statut, decizie pe cel nou
La şedinţa convocată de Şova la Bucureşti au spus prezent în jur de 30 de membri. Restul au preferat să nu se deplaseze din teritoriu şi să-i mandateze pe unii colegi să voteze în locul lor. În momentul în care Geoană călca treptele sediului central al PSD pentru a participa la şedinţă la ora convenită, recomandarea de excludere era deja bătută în cuie: după nici o oră de dezbatere, 43 de pesedişti din 48, aleşi membri ai comisiei în baza vechiului statut al partidului, votaseră pentru excludere, pornind de la prevederile noului statut. Doar cinci membri au optat pentru apărarea cauzei şefului Senatului.
"Sunt absolut consternat de ceea ce se întâmplă. Am fost invitat la ora 14:15 şi am constatat că şedinţa Comisiei deja se încheiase, pe un ton foarte vehement. Este regretabil. Mi-am oferit disponibilitatea să colaborăm în continuare, dar recuzatul domn Şova mi-a comunicat că este prea târziu şi că nu mai poate convoca colegii", a declarat Geoană, după şedinţă, constatând că a venit degeaba.
În replică, Şova a invocat inexistenţa unei confirmări scrise: "Nu, a fost o neînţelegere, noi i-am transmis o invitaţie, nu ne-a remis niciun comunicat că va veni. Da, invitaţia scrisă era până la 14,15. Corect. Nu am primit nicio confirmare scrisă. Anunţurile nu se fac prin televizor", s-a apărat Şova.
Iritat că presa zilei îl scoate pe Geoană victima comisiei PSD, Ponta a ieşit la rampă pentru a reclama atmosfera creată în jurul unei acţiuni, considerate de el "normale". "Am luat act de decizia comisiei şi mâine, la BPN, o vom discuta. Era nevoie de această Comisie de Integritate, unde nu sunt lideri politici, ci oameni din partid, care nu erau direct implicaţi", a spus Ponta, la RTV.
- Citeşte aici scrisoarea prin care Mircea Geoană a fost invitat la şedinţa Comisie de Integritate a PSD
SCANDAL
Certuri dure în comisia PSD. Legea partidelor, "antidot" la excludere?
În ciuda scorului zdrobitor de la final, şedinţa comisiei de arbitraj a PSD a fost una deosebit de tensionată. Conform unor surse din cadrul acestui for, taberele şi-au imputat reciproc forţarea şi încălcarea statutului partidului. O dilemă a constituit-o şi baza pe care lucrează şi are atribuţii comisia: partizanii lui Ponta, în frunte cu Dan Şova, au pledat pentru aplicarea atribuţiilor conţinute de noul statut, pentru o comisie ai cărei 48 de membri au fost aleşi la ultimul Congres în baza vechiului statut.
Nervi a provocat şi chestiunea sancţionării în sine. "Unii au cerut să ne pronunţăm pe constatarea încălcării statutului şi să se facă doar o propunere de sancţionare către CExN. A doua variantă a fost să se propună de către comisie şi forma de sancţionare", ne-a explicat senatorul Toni Greblă, membru al comisiei.
După şedinţă, un alt membru, Mariana Negoiţă, a acuzat public "mascarada", ea declarându-se revoltată că hotărârea de excludere s-a luat fără ca Geoană să fie audiat şi cu "încălcarea prevederilor Statutului PSD".
"Ce mascaradă la un astfel de vot? Cei care au votat împotrivă au fost contra pe competenţele comisiei", a respins Doru Giugula acuzaţiile partizanilor lui Geoană. "Eu nu am ştiut că Geoană a fost invitat", a precizat Greblă, evitând să comenteze jocul lui Şova.
În schimb, şeful Senatului a mizat tocmai pe neaudierea sa, pentru a contesta şi invoca nulitatea absolută a deciziei comisiei PSD.
Într-un comunicat, Geoană susţine că adversarii săi au încălcat legea partidelor politice, potrivit căreia este "obligaţia Comisiei de Arbitraj să asigure părţilor dreptul la opinie şi dreptul de a se apăra, precum şi proceduri echitabile de decizie". (Marius Vulpe)
OPINIE
Ion Cristoiu: "Mircea Geoană urmăreşte victimizarea!"
"Ţin să precizez, a declarat Ion Cristoiu pentru Evenimentul Zilei, "că domnul Mircea Geoană a pus la punct o strategie de excepţie, prin care Dan Şova şi restul băieţilor isteţi din PSD s-au transformat, nici mai mult, nici mai puţin, în agenţii săi de imagine".
Analistul politic susţine că actualul preşedinte al Senatului urmăreşte victimizarea şi, mai ales, avantajele ce pot decurge din aceasta, pe orice cale.
"Sunt convins că, până la final, activiştii partidului vor fi consternaţi să afle că au pus umărul, de fapt, la imaginea lui Geoană şi nu neapărat la dărâmarea lui", a mai spus Ion Cristoiu, adăugând că, din acest punct de vedere, prima luptă din războiul mediatic a fost câştigată, fără drept de apel, de Mircea Geoană.
- Mircea Geoană: "Excluderea mea e ca şi cum cineva vrea să-şi tragă un glonţ în picior. USL poate pierde alegerile"