Sorin Blejnar, şeful Fiscului, despre Nokia: Dacă nu se recuperează banii, urmează poprirea pe conturi

Sorin Blejnar, şeful Fiscului, despre Nokia: Dacă nu se recuperează banii, urmează poprirea pe conturi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe câteva hale ale companiei Nokia de din comuna Jucu din judeţul Cluj. Bunurile respective acoperă integral valoarea de 10 milioane de dolari cu care compania ar fi prejudiciat statul român, a spus astăzi Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

"Avem certitudinea ca, daca nu recuperam aceasta suma, vom avea ce sa executam silit", a spus Blejnar. Acesta a menţionat totodata că statul va pune poprire pe conturile companiei dacă nu va fi recuperat debitul.

"Trebuie să aşteptăm reacţia celor de la Nokia: poate vor contesta, poate ne vor ataca în instanţă. Accesul la justiţie este liber pentru orice cetăţean", a spus Blejnar.

Şeful ANAF a menţionat că, în cazul Nokia a fost vorba, în opinia specialiştilor, de o încălcare a codului vamal.

"S-a constatat următorul lucru: că au fost aduse (în România n.r.) anumite părţi care au fost numite ca fiind părţi componente, care urmau a fi asamblate în România, dar de fapt nu au fost asamblate în România. Pur şi simplu au făcut doar obiectul procedeului de ambalare şi au fost vândute ca atare", a mai spus acetsa.

Potrivit şefului ANAF, controlul la Nokia a început în 2009, "dar pentru a face o verificare la o companie de acest gen este nevoie de o perioadă mai mare" decât pentru o anchetă normală, care durează de regulă şase luni. "A fost un contribuabil mare, iar la un moment dat controlul a fost suspendat", a mai spus Blejnar.

Societatea poate să uzeze de formele legale de contestare a actului emis, a mai precizat Blejnar.

Nokia îşi pregăteşte plecarea din România

Nokia şi-a anunţat, la finele lunii septembrie, decizia de a închide unitatea de producţie de telefoane mobile de la Jucu.

Dorim "concentrarea producţiei de telefoane cu capabilităţi de bază în acele fabrici care beneficiază de o poziţionare optimă faţă de furnizori şi pieţele cheie. Ca rezultat, Nokia intenţionează să închidă capacităţile de producţie din Cluj, România, până la sfârşitul anului 2011, întrucât fabricile Nokia de mare volum din Asia asigură beneficii mai mari in privinţa proximităţii şi eficienţei", a fost explicaţia pe care au transmis-o oficialii Nokia printr-un comunicat de presă.

Câte trei salarii compensatorii pentru disponibilizaţi Angajaţii Nokia de la Jucu vor primi cel puţin câte trei salarii compensatorii. Aceasta este concluzia la care au ajuns oficialii companiei în urma negocierilor cu sindicatele.

"În urma consultărilor, Nokia şi reprezentanţii sindicatelor au convenit în privinţa pachetelor compensatorii care vor fi oferite tuturor angajaţilor Nokia din fabrica de la Jucu, la finalul programului Bridge. Pachetele compensatorii sunt peste nivelul prevăzut în clauzele contractului colectiv de muncă actual, depăşind prevederile legislaţiei din România, şi reprezentând trei salarii de încadrare pentru fiecare angajat în cauză, la care se adaugă un salariu lunar pentru fiecare an de vechime în companie", a anunţat Nokia într-un comunicat de presă din 3 noiembrie.

Circa 2.200 de angajaţi vor fi concediaţi de pe platforma Nokia de la Jucu.

CITIŢI ŞI:

  • Nokia luase decizia de a închide fabrica de la Jucu încă din luna februarie. PLUS de ce a scăpat fabrica din Ungaria
  • Visul frumos de la Jucu s-a risipit. Fabrica Nokia se va închide
  • "Blestemul fabricilor Nokia"
  • De raiul Nokia se-alege praful: exploatare ca-n lumea a treia
  • Lista cu cele mai mari salarii de la Nokia România

Ne puteți urmări și pe Google News