A reizbucnit scandalul în jurul geamiei din Constanţa. "Nă dăm foc", ameninţă muftiul

A reizbucnit scandalul în jurul geamiei din Constanţa. "Nă dăm foc", ameninţă muftiul

Un turn s-a ridicat la 50 de cm de lăcaşul de cult al musulmanilor. Enoriaşii au tăbărât peste prefect, în mijlocul unei şedinţe. Motivul: Primăria a eliberat o nouă autorizaţie. deşi li se promisese că proiectul va fi interzis

Scandalul de la Constanţa în jurul geamiei "Hunchiar", lângă care un investitor a ridicat un imobil la 50 cm de lăcaşul de cult musulman, a luat amploare. Prefectura Constanţa a fost luată cu asalt de peste 100 de enoriaşi musulmani care au năvălit în sala de şedinţă unde prefectul discuta cu primarii din judeţ.

Mazăre a semnat o nouă autorizaţie de construcţie

În frunte cu liderul cultului musulman din România, muftiul Iusuf Murat, enoriaşii au cerut ajutorul prefectului după ce aflaseră că primarul Radu Mazăre a eliberat investitorului o nouă autorizaţie de construcţie în condiţiile în care Curtea de Apel Constanţa anulase definitiv şi irevocabil vechea autorizaţie de construcţie în urma unui proces de trei ani. Mai mult, noua autorizaţie, fusese eliberată în data de 12 septembrie a.c. de Primărie în baza unui nou aviz dat de Direcţia de Cultură a judeţului Constanţa "deşi ministrul Hunor Kellemen cunoştea situaţia şi ştia că geamia este parte din patrimoniul naţional cultural românesc", a precizat Iusuf Murat.

Musulmanii constănţeni sunt foc si pară: "S-a făcut o mare nedreptate"

Scandalul Hunchiar a reizbucnit după ce, ieri, muftiul a aflat că proprietarul imobilului obţinuse de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecarea pe fond şi strămutarea procesului la Bacău. Enoriaşii, aflaţi la slujbă, s-au revoltat: "Este nedrept, nici nu trebuia pusă temelia acestei acestei construcţii, este contrar legilor lumii, este un monument istoric, trebuie respectat". Alţii , mai  categorici, au ameninţat că "nu ne rămâne decât să ne dăm foc în faţa clădirii ilegale care ne umbreşte geamia, adică trebuie să ne sacrificăm în semn de protest faţă de nedreptate". Aşa că, în disperare de cauză, musulmanii s-au adresat prefectului pe care l-au informat asupra "ilegalităţilor comise de primarul Radu Mazăre care fusese notificat încă din ianuarie că instanţa anulase autorizaţia de construcţie şi noi ne aflam în proces, la judecătorie, cu beneficiarul clădirii în vederea demolării imobilului".

Le-a stricat Bayramul

Muftiul i s-a adresat prefectului: "S-a umplut paharul, ştiţi bine că în judeţul Constanţa nu au fost probleme, nu au fost conflicte interetnice şi interreligioase dar iată că, astăzi, dl. primar Radu Mazăre ne-a făcut un cadou de Bayram, noi duminică avem Kurban Bayramul şi dumnealului eliberează această autorizaţie de construcţie". Prefectul Claudiu Palaz a dat asigurări că va ataca în contencios administrativ autorizaţia de construcţie: "Nu ştiam nimic şi, în plus, mă voi interesa de dosarul penal în care primarul este cercetat de poliţie în urma plângerii mele".

Se va supăra Turcia

Muftiul Iusuf Murat crede că "această situaţie reprezintă un atac dur la patrimoniul cultural românesc afectând imaginea ţării noastre în raport cu autorităţile turce care au sprijinit renovarea geamiei, cel mai vechi lăcaş de cult musulman din Constanţa, construit în 1869". Beneficiarul imobilului vecin cu geamia Hunchiar a refuzat să discute cu jurnaliştii pe motiv că instanţele ar fi fost influienţate de materialele apărute în presă şi de aceea ar fi cerut strămutarea. Salariaţii primăriei Constanţa au declarat că Radu Mazăre nu a venit astăzi la serviciu.

Ne puteți urmări și pe Google News